Feyenoord O16 - PSV O16

 1. zaterdag 3 oktober 00:00

  De Uitslag


 2. Na 5 winstpartijen op rij verloor PSV zaterdag de 1e competitiewedstrijd van het seizoen tegen nummer 2 Feyenoord. Op het voetbal ademende Varkenoord trok Feyenoord in een met name in de 2e helft boeiende wedstrijd aan het langste eind, al zou een gelijkspel de verhoudingen wat beter hebben weergegeven. Ondanks het verlies en chagrijnige gezichten een zeer leerzame wedstrijd, waarin PSV de huid in ieder geval duur verkocht, zodat de trainer de spelers meegaf om met opgeheven hoofd de kleedkamer te verlaten.

  Ondanks het puntenverschil uitgaande van gelijkwaardigheid van de teams hamerde de trainer er vooraf op dat de wedstrijd zou worden beslist door details en momenten. Achteraf bleek niets minder waar, en de 1e helft, waarin het spel op en neer golfde, kon PSV zich op dat punt wel een verwijt maken. Waar Feyenoord de 1e helft maar 1 keer echt gevaarlijk in de buurt van het doel van Kyan kwam en verder geen echte kansen wist te creëren, had PSV een aantal momenten waarin het Feyenoord op achterstand had moeten zetten. Nog voordat Joop de 0-1 binnenschoot, welke treffer werd afgekeurd omdat hij in de baan van een schot stond, de bal aannam en vervolgens zelf in de linkerhoek binnenschoot, had Sekou de mogelijkheid om de score te openen. Met de bal aan de voet kwam hij rechts het strafschopgebied binnen en zag hij dat de Feyenoorddoelman ver voor de lijn stond omdat hij verwachtte dat de bal zou worden teruggelegd. De keeper kon zich maar net herstellen en de poging van Sekou bij de eerste paal naast tikken. De grootste kans in de 1e helft was echter voor Joop die op slag van rust ongehinderd alleen met de bal aan de voet op snelheid aan de rechterkant op de Rotterdamse keeper af mocht, maar waarschijnlijk geschrokken van de vrijheid die hij kreeg gehaast links voorlangs schoot.

  Dat momenten en details de wedstrijd zouden beslissen bleek als snel in de 2e helft. Nog geen 5 minuten na rust kwam PSV op bijzonder ongelukkige wijze op achterstand. Een diepe bal van Feyenoord kwam tot in het strafschopgebied, waar Abou de bal wilde terugkoppen op Kyan die echter zijn doel uit kwam gelopen. Door de miscommunicatie ging de bal over de keeper heen waarna een slim doorgelopen Feyenoordspeler die over de lijn werkte, al zag de scheidsrechter daar -als enige- een eigen doelpunt van Abou in, 1-0. Een bijzonder lullig moment, niet alleen vanwege de wijze waarop maar bovendien net na rust. Belangrijk was hoe het elftal mentaal op die tik zou reageren nu dat immers de eerste echte tegenslag was dit seizoen. PSV toonde zich echter bijzonder veerkrachtig en wist dat al na 5 minuten in de gelijkmaker te vertalen. De ingezakte Joop kreeg op eigen helft balbezit en zag Sekou op rechts al in de diepte vertrekken. Met een geweldige pass stuurde Joop Sekou op snelheid richting de goal van Feyenoord, en nadat Sekou nog een verdediger van zich afschudde schoot hij beheerst in de lange hoek binnen, 1-1.

  Met een gelijke stand en 2 aan elkaar gewaagde ploegen kon er nog een vermakelijk half uur tegemoet worden gezien. Die verwachting werd echter al snel vakkundig om zeep geholpen, toen de scheidsrechter 10 minuten later een prima tackle op de bal van Abou, waarbij zijn tegenstander simpelweg over de bal struikelde, affloot, Abou geel gaf en een penalty toekende aan Feyenoord. Het zou gerechtigheid zijn geweest als Kyan de strafschop had gestopt, maar hoewel de keeper er goed bij zat ging de bal via zijn lichaam het doel in, 2-1. De 2e tik voor het team, maar ook nu gaf PSV zich gewonnen. In de laatste 20 minuten speelde PSV vol op de aanval, wisselde de trainer aanvallend, en zette het Feyenoord onder druk. En hoewel de slotfase daarmee spannend en vermakelijk was, hield Feyenoord stand en kwam PSV niet meer tot scoren.

  Al met al een wedstrijd waar alles in zat en waarin PSV weliswaar voor de 1e keer dit seizoen verloor, maar die leerzamer was dan een potje met 10-0 winnen. Overigens, PSV staat 1e op de ranglijst met 3 punten voorsprong op nummer 2, Feyenoord. Volgende week speelt PSV thuis tegen Sparta.

  Kyan van Dorp; Rico Zeegers - Tijn Daverveld - Abou Kone - Gregory Kuisch; Evert Linthorst (‘73 Arne Bens) - Mathijs Bel - Vince Colpaert; Sekou Sidibe © - Joop Daniëls - Yasin Aallilou.

  Op de bank niet ingevallen: Lucas Derks, Bryan van Hove, Davy van den Berg, Koen Oostenbrink.
  Gele kaart: Mathijs Bel, Abou Kone.