Ajax AFC JO15-1 logo

Lars Putters
  2. Wedstrijdverslag

Kwartfinale is eindstation in de beker

Op de eerste woensdag van april trad PSV O15 in Amsterdam aan voor een bekerwedstrijd. Wederom Amsterdam, want in de vorige ronde waren de Eindhovenaren te sterk voor AFC. Nu moest het in de kwartfinale opnemen tegen Ajax. Een tegenstander waar het nog iets mee recht te zetten had na de zure 0-2 thuisnederlaag eind februari. Een snel eigen doelpunt, dubieuze penalty en bijbehorende rode kaart zorgden er toen voor dat de wedstrijd binnen tien minuten geen wedstrijd meer was. Afijn, vandaag dus kwartfinale beker. Wedstrijden in de bekercompetitie zijn wedstrijden op zich: bij verlies lig je er meteen uit. Zou PSV, net als begin september, er in slagen de Amsterdammers op eigen bodem te verslaan?

De beginfase was voor Ajax die vroeg druk zette en het de opbouw aan PSV-zijde lastig maakte. Het kreeg in die fase ook twee mogelijkheden, maar wist de score niet te openen. PSV had het lastig en probeerde in de omschakeling Ajax pijn te doen. In de 23e minuut lukte dat bijna toen Jason van Duiven er een hoekschop uit wist te slepen. Iggy Houben nam deze en lag de bal bij de tweede paal op het hoofd van Jason die rakelings naast kopte. Even later redde Kjell Peersman prima met zijn voet op een inzet van dichtbij. De grootste kans in de eerste helft was voor de Eindhovenaren. Isaac Babadi opende met een lange trap op de diepgaande Jason die vervolgens Iggy vrij voor de goal zette. Helaas belandde zijn lob op het dak van het doel.

Na rust was de wedstrijd volledig in evenwicht zonder dat er iets vernoemenswaardig voor de doelen te noteren viel. Totdat in de 49e minuut Ajax plotseling op 1-0 kwam door ongelukkig balverlies van PSV in de as van het veld. Niet veel later kreeg Ajax de kans om de wedstrijd in het slot te gooien, maar Kjell redde prima.. PSV bleef daardoor in de wedstrijd en drukte Ajax steeds verder terug op eigen helft. In de 65e minuut kwam PSV langszij. Een corner werd weggewerkt, maar op de rand van de zestien volleerde Lars Putters de bal in de hoek: 1-1 met nog ruim 5 minuten te spelen. PSV wilde het niet op penalties aan laten komen. Nadat Livano Comenencia op rechts Iggy wegstuurde, haalde hij de achterlijn, maar helaas bereikte zijn voorzet geen medespeler. Met nog twee minuten te spelen kreeg PSV dé kans op 1-2. Iggy zette de ingevallen Jaivy Lourens vrij voor het doel, maar tot onzetting van iedere PSV'er ging de bal naast. Wat het allemaal nog wranger maakte was dat Ajax in de tegenaanval wél doel trof. In een duel werd laatste man Milan Govaers op zijn been getikt en raakte uit balans waarna hij zijn tegenstander niet meer kon beletten de winnende treffer te maken. Wegens protesteren kreeg hij daarna ook nog eens rood, wat betekende dat PSV het de laatste minuut ook nog eens met een man minder moest doen. Het kon in die tijd geen gevaar meer stichten en strandde de ploeg in de kwartfinale van de beker.

Komende zaterdag staat de competitiewedstrijd tegen Heerenveen op het programma. Aanvang 11.00 uur op De Herdgang.

Kjell Peersman; Livano Comenencia (c), Milan Govaers, Yaël Gil y Muinos, Julian Kuijpers (59/Ruben van Bommel); Lars Putters, Matteo Dams (55/Sven Simons), Isaac Babadi; Iggy Houben, Jesper Uneken (55/Jaivy Lourens), Jason van Duiven.

Rode kaart: Milan Govaers
    Gele kaart: Livano Comenencia en Yaël Gil y Muinos