Wat is PSV FUNdament?

Het PSV FUNdament start met een O9 en loopt door tot de O12 op verschillende locaties in Zuid en Oost Nederland. De spelers uit het FUNdament zijn lid van de club PSV. Na deze vooropleiding start de jeugdopleiding van PSV vanaf O13 op PSV Campus De Herdgang. Het FUNdament is dus de vervanger van de “oude” onderbouw van de Jeugdopleiding van PSV.

Hoe worden de spelers gekozen voor het FUNdament?
De spelers die spelen in het FUNdament zijn of gescout door de jeugdscouts van PSV of hebben deelgenomen aan verschillende scoutingsactiviteiten die worden georganiseerd door PSV. De scoutingsactiviteiten worden gecommuniceerd op de website van het FUNdament.

Wanneer kom je in aanmerking voor het FUNdament?
Voor de spelers van het FUNdament is het niet zozeer belangrijk hoe goed je nu bent, maar meer hoe goed je kan worden. We willen spelers met het juiste karakter. Onder het juiste karakter verstaan we: omgaan met tegenslag, omgaan met druk, hard willen leren trainen, leren wat er voor nodig is om te winnen.

Naast het juiste karakter moet de speler ook al een bovengemiddelde techniek hebben. Dus al veel uren gemaakt hebben met de bal en bereid hier veel mee te oefenen. Het belangrijkste van je techniek is dat het je helpt om de juiste keuze technisch te kunnen uitvoeren. Om de juiste keuze te kunnen maken beschikt de speler over een goede algemene spelintelligentie.

De laatste belangrijke eigenschap is een fysieke eigenschap, namelijk snelheid en explosiviteit. Dit is belangrijk voor een profvoetballer. Het lastige aan snelheid en explosiviteit is dat dit het moeilijkst te verbeteren is. Dit is namelijk iets waarmee je wordt geboren. Daarom testen we voordat de spelers in het FUNdament komen.

Wat gebeurt er in die vier jaar?
Het is een ontdekkingsreis voor kind (en ouders) waarbij het kind leert of profvoetballer worden bij hem past. Deze reis wordt gekenmerkt door de volgende punten. De kinderen zullen tegenslagen ervaren, al dan niet door ons gegeven, om hier vervolgens zo goed als mogelijk mee te leren omgaan. De kinderen zullen onze manier van spelen gaan leren, waarbij de lat hoog ligt; we eisen veel van de kinderen. De kinderen zullen daarnaast in situaties van druk komen (worden gebracht) waar ze mee zullen leren omgaan.

Wat gebeurt er na vier jaar?
Het doel van het FUNdament is het maximale halen uit iedere jongen in het FUNdament. We kunnen namelijk niet voorspellen wie waar gaat komen dus richten we ons niet op de uitkomst maar juist op het proces.

In vier jaar tijd gaan we samen met de ouders en de speler zelf onderzoeken of het leven als topsporter past bij de motivatie van de speler. De weg naar het profvoetbal is zwaar en hard en is niet voor iedereen weggelegd. De kinderen die de grootste potentie, en het meeste GRIT tonen, willen wij in onze jeugdopleiding. Grit is passie en doorzettingsvermogen. Spelers met grit hebben de meeste kans op een carrière als profvoetballer. Grit is nodig omdat de weg naar de top veel teleurstellingen en tegenslagen kent. Grit zorgt ervoor dat de speler door gaat en niet opgeeft.

Uiteraard heeft de speler in vier jaar zijn techniek en inzicht boven gemiddeld verbeterd. Dit is verbeterd omdat de speler goed kan reflecteren (reflecteren is dat je weet hoe en wat je van jezelf moet verbeteren) en vooral veel heeft geoefend.

De spelers die niet in aanmerking komen voor de Jeugdopleiding van PSV (O13) kunnen instromen bij een andere BVO (betaald voetbal organisatie) of gaan spelen bij een amateurclub. Deze spelers hebben niet gefaald! De weg naar het profvoetbal kent verschillende wegen. Het kan zijn dat deze spelers via een andere weg profvoetballer worden. Het kan ook dat de speler graag voetbalt maar niet bereid is al zijn tijd hieraan te besteden. De speler zal met veel plezier doorgaan bij een amateurclub.