Spelers PSV O15 genieten van onderlinge interlands

Artikel
Spelers PSV O15 genieten van onderlinge interlands

Op sportpark Parkzicht in Uden speelde Nederland O15 twee oefeninterlands tegen België O15. Namens PSV waren zeven spelers opgeroepen. Vier daarvan gingen naar Zeist, de overige drie mochten naar Tubize, waar het opleidingscentrum van de Belgische bond is gevestigd. De redactie blikt met hen terug op een mooie week.

Na de training komen de zeven spelers de kantine van sportcomplex De Herdgang binnengelopen. Een tikkeltje gespannen schuiven ze aan tafel om te praten over de interlands. Voor keeper Kjell Peersman van België was het een heerlijke wedstrijd. Hij stopte een penalty van zijn teamgenoot Iggy Houben. “Ik wist in welke hoek hij zou schieten. Dat is dan wel fijn”, zegt Kjell lachend.

De penalty is ook opgenomen op video. De spelers kruipen over de tafel om deze terug te kijken. Gefocust op het scherm zien ze Iggy aanlopen voor de strafschop. Kjell duikt de linkerhoek in. Precies waar de aanvaller de bal schiet. De jongens roepen en lachen meteen. “Iggy, slecht ingeschoten man.” Iets wat hij zelf ook vindt.

Peersman stopt strafschop van Houben Peersman stopt strafschop van Houben

Wel moet worden toegevoegd dat Iggy in de eerste wedstrijd scoorde. Hij omschrijft zelf de goal. “Er kwam een voorzet en ik bleef rond de zestienmeter hangen voor de afvallende bal. Toen werd de bal gekopt en kwam hij bij mij terecht. Ik nam hem in één keer en schoot raak.”

Vrije tijd
Tussen de wedstrijden door hebben de jongens wat vrije tijd. “Wij spelen vaak potjes FIFA”, zegt de Belgische speler Matteo Dams. En op de vraag wie het beste is, antwoorden ze alle drie: “Ik”. Uiteindelijk is Milan Govaers het eerlijkst. “Ik denk dat Kjell de meeste potjes heeft gewonnen.”

Oranje O15 deed iets anders in hun vrije tijd. Iets wat niet geheel onopgemerkt bleef. Iggy vertelt daarover. “We gingen naar een zwembad en er waren een aantal mensen rustig aan het zwemmen. En toen kwamen wij ineens als team binnen”, zegt de aanvaller met een glimlach op zijn gezicht.  

Meerdere wedstrijden
Tijdens een interland worden er veel spelers opgeroepen. Dat heeft een bepaalde reden. Yaël Gil Y Muinos, die de eerste interland voor Nederland speelde, legt uit. “Je speelt één wedstrijd en dan de tweede helemaal niet of je mag invallen. Dus eigenlijk heb je het gevoel dat je maar één wedstrijd speelt ook al spelen we twee keer tegen dezelfde tegenstander.”

“Ik vind het leuk om tegen elkaar te spelen”, zegt Matteo. “Het maakt het ook een stukje makkelijker. Je weet namelijk wat de sterke en mindere punten van elkaar zijn. Toch ben je daar niet zo erg mee bezig tijdens de wedstrijd”, vervolgt de Belgische middenvelder.

Wel zijn alle jongens het erover eens dat het speciaal is om voor je land uit te komen. Livano Comenencia mocht zich bovendien aanvoerder van Oranje noemen. “Het is een eer als je voor je land de aanvoerdersband mag dragen.” En zoals een echter aanvoerder zich betaamt, schoot hij vlak voor tijd een strafschop binnen voor de gelijkmaker.

De gelijkmakende penalty van Comenencia in beeld De gelijkmakende penalty van Comenencia in beeld

De voorbereiding
Wanneer spelers opgeroepen worden voor het nationale team, slapen ze niet thuis. “Wij reizen richting Tubize”, vertelt Milan Govaers. “Wij moeten naar de campus in Zeist”, zegt Yaël. “De eerste dag trainen we op de campus en vervolgens gaan we naar het hotel dicht in de buurt bij de plaats waar we spelen. Daar verblijven we dan tot de wedstrijden klaar zijn”, vult Iggy aan.

Voor Chahid El Allachi verliep de interlandperiode minder. Hij was wel opgeroepen, maar moest uiteindelijk terug naar Eindhoven. “Ik meldde mij gewoon in Zeist. Je krijgt dan altijd een medische keuring. Daaruit kwam helaas naar voren dat ik nog niet fit genoeg was.”

In Oranje O15 spelen naast PSV’ers ook spelers van andere clubs. In het begin was dat even wennen voor de spelers. “Ik vond het in het begin wel spannend omdat je nog niemand kent. Maar als je een weekje met ze samen bent, merk je wel dat ze gewoon hetzelfde zijn als wij”, aldus Yaël.

Verloop interlands
Niet geheel onbelangrijk zijn de uitslagen van de interlands. In de eerste wedstrijd kwamen de Rode Duivels op een 2-0 voorsprong. Dit wisten zij echter niet vast te houden. Zoals eerder gezegd scoorde Iggy Houben namens Nederland. Uiteindelijk eindigde de wedstrijd in 2-2. Namens PSV startte Iggy Houben, Livano Comenencia en Yaël Gil Y Muinos in de basis bij Oranje. De Belgische PSV’ers bleven op de bank.

In de tweede wedstrijd was het België dat opnieuw de leiding nam. Al in de eerste minuut stonden de bezoekers op voorsprong. Vlak voor het verstrijken van de wedstrijd werd een aanvaller van Oranje ten val gebracht in de zestienmeter. Livano Comenencia mocht aanleggen en scoorde de gelijkmaker. In deze wedstrijd was het precies andersom. Geen van de Nederlandse PSV’ers begon in de basis. Wel vielen Iggy Houben en Livano Comenencia in. Bij België mochten Kjell Peersman, Milan Govaers en Matteo Dams wel starten.

Door de late gelijkmaker van Comenencia moesten er strafschoppen worden genomen, omdat er een winnaar moest komen. De Belgische doelman Kjell Peersman stapte de penalty van Iggy Houben en later miste Nederland nog een strafschop en mocht België zich de winnaar noemen van de jeugderby der Lage Landen.

Wedstrijdbeeld tweede duel Oranje O15 - België O15 Wedstrijdbeeld tweede duel Oranje O15 - België O15

Bekijk ook