PSV O18 test nieuwe spelregels op innovatief toernooi in Zeist

Artikel
PSV O18 test nieuwe spelregels op innovatief toernooi in Zeist

PSV onder 18 komt op woensdag 15 juli en zondag 18 juli in actie op een innovatief jeugdtoernooi op de KNVB Campus in Zeist. Samen met jeugdploegen van RB Leipzig, AZ en Club Brugge test PSV O18 nieuwe spelregels en innovaties op mediagebied. Voetbalfans kunnen live meekijken via ESPN.

Nieuwe spelregels 
The Future of Football Cup, zoals het toernooi heet, wordt georganiseerd door de KNVB en mede mogelijk gemaakt door Red Bull Nederland en ESPN. Tijdens wedstrijden wordt geëxperimenteerd met nieuwe spelregels, zoals een intrap in plaats van een inworp, ongelimiteerde wisselmogelijkheden, tijdstraffen en zuivere speeltijd. Op 15 juli speelt PSV O18 tegen Club Brugge O21 (aanvang: 15.00 uur), op 18 juli is RB Leipzig O21 de tegenstander. Ook die wedstrijd is om 15.00 uur te zien.

Tijdstraf
Bij het geven van een gele kaart door de scheidsrechter treedt een tijdstraf in van 5 minuten zuivere speeltijd die ingaat op het moment dat de scheidsrechter het spel hervat.
Intrap
De ingooi wordt vervangen door een intrap of indribbel. Voorwaarde is dat de bal eerst stil moet liggen op de lijn.
Self-pass
Er is een extra mogelijkheid bij een vrije trap, corner of doeltrap om de bal in te kunnen dribbelen. De bal moet hiervoor wel stilliggen voordat kan worden gedribbeld.
Doorwisselen

Een team is niet meer gebonden aan maximaal drie wissels per wedstrijd, maar mag doorlopend wisselen waarbij het spel niet hoeft worden stilgelegd.
Zuivere speeltijd
De wedstrijden worden gespeeld in 2x30 minuten zuivere speeltijd en de scheidsrechter fluit af op het moment dat de 30 minuten zuivere speeltijd afgelopen is.
Strafschoppen

Na elke wedstrijd neemt elk team vijf penalty’s die mogelijk nodig zijn bij het bepalen van de eindstand. Om tot een eindstand te komen wordt er gekeken naar 1: het aantal behaalde punten, 2: het doelsaldo, 3: het aantal gescoorde doelpunten en 4: het aantal raak geschoten penalty’s die na elke wedstrijd zijn genomen.

Live op ESPN, verslag door PSV
Voetbalzender ESPN doet live en uitgebreid verslag van het toernooi. ESPN gaat innovatieve technieken testen om voetbal nog dichter bij de televisiekijker te krijgen. Zo zijn er tijdens de wedstrijd interviews met coaches en wisselspelers en biedt een speciale spelerscamera een extra inkijkje in de voorbereiding op de wedstrijd. Zelf doen we ook verslag. Een video-item vind je deze week op PSV.nl en andere online kanalen.