PSV O15 gaat mooi weekend tegemoet

Artikel
PSV O15 gaat mooi weekend tegemoet

PSV O15 begint vanavond in Groenlo aan de 28e editie van het Marveldtoernooi, een hoog aangeschreven toernooi met internationale tegenstand. In 2014 won de lichting uit ’99 de 25e editie en daar wordt nog altijd met veel plezier naar teruggekeken.

Finale tegen Real Madrid
De halve finale tegen Bayer Leverkusen won PSV toen met strafschoppen, waarna Real Madrid in de finale wachtte, met langs de kant een kleine drieduizend toeschouwers, vertelt coach Edwin de Wijs. “In de poulefase verloren we ruim van Real, we waren kansloos. We hebben ons toen wat aangepast aan Real. Vanuit een gesloten defensie spelen en hopen op een of twee mogelijkheden. Die kwamen er niet, Real had de hele finale balbezit en maakte de 1-0. Toen dacht ik dat het over was. Maar in de laatste fase persten de jongens er nog wat uit en maakte Martin Puskas vlak voor tijd de 1-1.”

Dansende Addo
PSV O15 hield Real tijdens de verlenging op 1-1, en won de uiteindelijke strafschoppenserie met 7-6. Daarmee was PSV de eerst Nederlandse winnaar sinds 2007, toen de beker ook mee terug naar Eindhoven ging. “Op het veld gingen de jongens uit hun pan. De ontlading was enorm. Ze beseffen heel goed dat het een groot internationaal toernooi is. Dat winnen is iets unieks. Op het veld is flink gefeest en Eric Addo, toen assistent-trainer bij O15, deed een Afrikaanse dans. Het was gekkenhuis”, vertelt De Wijs.

‘Een van de mooiste toernooien’
Armando Obispo weet het ook nog goed. Hij maakte deel uit van de lichting uit 1999 die het Marveldtoernooi won en zit nu in PSV O19. “Vooraf zei trainer Edwin dat hij het water in zou springen als we zouden winnen. Die belofte is hij nagekomen”, vertelt Obispo. Maar dat is niet het enige wat hij zich ervan herinnert. “Een of twee jaar van te voren kijk je er al naar uit, je wilt het echt niet missen. Het is een van de mooiste toernooien die je op die leeftijd mag spelen. Zeker als je zo ver komt en je zulke goede teams tegenkomt. Je speelt tegen de beste teams over de hele wereld, zoals Manchester United en Real Madrid. Maar ook tegen teams ook uit Mexico en Brazilië, bijvoorbeeld.”

Beste speler
Voor Obispo was het toernooi extra speciaal. Hij werd verkozen tot beste speler, nog boven spelers van FC Barcelona, Real Madrid en Manchester United. “Je ziet om je heen de beste spelers van jouw leeftijd. Ik merkte wel dat het lekker ging, maar was totaal niet bezig met een individuele prijs. Na de finale vertelde de trainer me dat ik niet verbaasd moest opkijken als ik zou winnen, maar daar had ik nog helemaal niet over nagedacht.”

Schoppen, zuigen, tijdrekken
Een van de belangrijkste redenen om mee te doen aan internationale toernooien, is de kennismaking met andere speelstijlen. “Zo spelen Scandinavische teams vaak 4-4-2”, vertelt De Wijs. “Dat kom je bij ons niet tegen. En Portugezen en Spanjaarden doen alles om te winnen: schoppen, zuigen, tijdrekken en praten tegen de scheids. Ze kunnen ook voetballen natuurlijk, maar bij 1-0 gooien ze de pot dicht. Wij willen dan nog de 2-0, met kans dat het 1-1 wordt. Hoe zij de sport beleven, daar kunnen wij van leren.” Dat erkent ook Obispo. “Ik vind dat mooi, die mentaliteit. Ze doen er alles aan om te winnen, maakt niet uit hoe vies. Dat hoort erbij, en door zo’n toernooi krijg je er al jong mee te maken. Automatisch neem je dan dingen over. Je moet slim zijn. Als zij trucjes uit halen, moet je dat zelf ook doen.”   

Uniek toernooi
Het Marveld Toernooi wordt georganiseerd door de club sv Grol en gesponsord door het naastgelegen recreatiepark Marveld. De spelers verblijven niet in hotels, maar in bungalows op het park. “Het is iets unieks”, zegt De Wijs. “De accommodatie is fantastisch en de club ademt voetbal. Het toernooi straalt kwaliteit uit. Ik kom er al negen jaar en zie het iedere jaar weer een stukje beter worden. De jongens kijken er nu ook echt enorm naar uit, ze horen van lichtingen daarvoor dat je het meegemaakt moet hebben. En ik merkte het ook op de training deze ochtend, ze weten dat ze een mooi weekend tegemoet zien.”

Bekijk ook

PSV O19 naar halve finale beker

Artikel

Jeugdmagazine 8 wordt verspreid

Artikel