PSV Jeugd zet zich in voor PSV Foundation

Artikel
PSV Jeugd zet zich in voor PSV Foundation

Na een kwartiertje praten over school, op tijd naar bed gaan en FIFA, wordt het een van de jongetjes van Mensfort United te veel. “Dit duurt echt lang. Wanneer gaan we voetballen?” Het praten met de spelers van PSV O16 is leuk, maar ze moeten vooral niet vergeten waarvoor ze hier écht zijn.

⏱ leestijd: 6 min

De jeugdspelers van PSV worden sinds enkele seizoenen ingezet voor de maatschappelijke afdeling van de club: de PSV Foundation, voorheen bekend als PSV in the community. Vanaf PSV O13 zijn de jeugdteams gekoppeld aan het project PSV United. Dit project is actief in de wijkenj Tongelre, Braakhuizen, Bennekel en Mensfort. PSV United heeft als doel de onderlinge binding in de wijk te vergroten, de schoolprestaties te verbeteren en kinderen individueel te ontwikkelen.

Jongens die stuk voor stuk zijn uitgekozen door hun leraren. Niet enkel jongens met een grote mond, maar ook jongens met weinig zelfvertrouwen of slechte schoolprestaties. Twee keer per week krijgen ze voetbaltraining. Tijdens het project worden ook onderwerpen als gezonde voeding, voldoende lichaamsbeweging, respect, normen en waarden behandeld.

Als voetballer van PSV heb je een voorbeeldfunctie

Twee keer per jaar doen de PSV’ers een middag mee met een PSV United-team. Eén keer komt PSV United op bezoek op De Herdgang, één keer bezoeken de PSV-spelers PSV United in de gymzaal waar ze altijd trainen. Zoals dit keer, in de zaal van het Antoon Schellenscollege. Jochem van Dijk, Jurre Schaafsma, Dani Mathieu, Dennis Vos en Lars Koolen van PSV O16 komen langs bij Mensfort United.

Als voetballer van PSV heb je een voorbeeldfunctie voor de maatschappij en met de inzet bij de PSV Foundation word je daar al op jonge leeftijd bewust van gemaakt. “Op deze manier zien die jongens hoe goed ze het eigenlijk hebben bij PSV. En kunnen ze iets terug doen voor de maatschappij”, zegt Bart Heerkens, een van de trainers van de PSV Foundation.

Lees verder na de foto

Heerkens: 'PSV-spelers hebben het hartstikke goed. Met deze projecten kunnen ze iets terug doen voor de maatschappij' Heerkens: 'PSV-spelers hebben het hartstikke goed. Met deze projecten kunnen ze iets terug doen voor de maatschappij'

Hoewel de spelertjes van Mensfort United al de hele week uitkijken naar de ontmoeting en van de spanning nog net wat drukker zijn dan normaal, is het ook voor de jongens van PSV O16 even aftasten. Zo blijkt als ze zich ten overstaan van de hele groep even moet voorstellen. Terwijl er wat lacherig naar elkaar wordt gekeken, noemt iedere speler razendsnel zijn naam en positie. Je kan er maar van af zijn.

Het onwennige is er al snel af als de bal in het spel komt. Waar de ene helft van de groep begint met een kleedkamergesprek, gaat de andere helft voetballen. En of je nou voor PSV speelt of voor Mensfort United, een panna doet altijd pijn. “Ze waren echt heel goed”, zegt de tienjarige Adam al Baz vol bewondering. “Kane kreeg twee panna’s. Ik heb er zelf ook eentje gekregen, maar ik heb er ook eentje uitgedeeld. Aan de keeper.”

Adam is niet per se iemand met een grote mond. Hij zit bij Mensfort United vanwege zijn schoolprestaties en om zijn omgang met anderen te verbeteren. “Hij was altijd egoïstisch. Ook op school. Hij speelde een beetje het baasje”, legt Heerkens uit. Daarin is hij dit jaar al vooruit gaan, zo vindt Adam zelf in ieder geval. “Ik heb geleerd dat je veel respectvoller moet zijn tegenover ouderen. En dat je niet alleen hoeft te spelen, voetbal is een teamsport”, zegt hij.

Niet enkel jongens met een grote mond doen mee aan PSV United

Ook Heerkens ziet de ontwikkeling van Adam. “Geef je hem een opdracht, dan doet hij echt zijn best”, zegt Heerkens. Als hij bijvoorbeeld een training moet geven, gaat hij daar ook helemaal in op.”

“Vorige keer was hij zijn schoenen vergeten, dan kan hij niet meedoen en moet hij scheidsrechter zijn. Een normale jongen gaat dan op de bank zitten en die fluit een keer. Maar Adam bewoog helemaal met de bal mee, hij zat er helemaal in. Hij dacht: dit is nu mijn rol, dan pak ik hem ook zo aan. Dat vind ik mooi. Hij geeft altijd 100 procent.”

Terwijl de ene groep voetbalt, praat de andere groep in de kleedkamer over het leven van een jonge voetballer. Mochten de vragen op zijn, hangen er onderwerpen boven de bankjes: huiswerk, de wijk, voeding. “Voetballen is leuk, maar je school afmaken is ook belangrijk”, geeft Dani Mathieu de mannetjes mee.

Lees verder na de foto

Adam (hier rechts): 'Ik heb geleerd dat je veel respectvoller moet zijn tegenover ouderen' Adam (hier rechts): 'Ik heb geleerd dat je veel respectvoller moet zijn tegenover ouderen'

“Ik heb ze verteld hoe laat ik ga slapen en hoe je moet leven als voetballer”, vertelt Dani even later. “En ik heb ze geleerd respect te hebben voor iedereen, ook voor de leraren op school.” Dat hij dat nu zegt, had hij vroeger waarschijnlijk niet verwacht. “Ik kon op school ook best vervelend kan zijn. Nu valt het wel mee, maar op het begin van de middelbare school bleef ik vaak thuis.”

“Maar nu heb ik moeite in het examenjaar, want ik was er te weinig. Dus ik hoop dat ze van mij aannemen dat ze hun best moeten doen.” Dani verwacht dat dat wel gebeurt. “Het zijn gewoon jongens van de straat, net als ik. Ik keek vroeger ook op tegen mijn broer en zijn vrienden toen ik met hen ging voetballen.”

Dani: 'Ik heb ze geleerd respect te hebben voor iedereen, ook voor de leraren op school'

Adam zit in Mensfort United Red, de eerste fase van PSV United. Daarna komt Mensfort United Bronze, waar meer aandacht is voor individuele ontwikkeling. Gevolgd door Silver. Een soort opleiding en stage, waarbij ze assisteren met trainingen bij de Red-teams.

Uiteindelijk is het bedoeling dat jongens zoals Adam zelf trainingen gaan geven, en dat zelfs de wijk het project over neemt. Heerkens: “Dan mag Adam nog heel lang blijven en veel leren. En dan staat hij misschien wel over een paar jaar hier in een trainingspak training te geven. In plaats van vakkenvuller bij de Albert Heijn, is hij dan PSV-trainer.”

Wist je dat de PSV Foundation jaarlijks voor ruim 6000 deelnemers activiteiten faciliteert? Meer weten over de helpende jeugdteams van PSV? Klik hier.

Bekijk ook

PSV O19 naar halve finale beker

Artikel

Jeugdmagazine 8 wordt verspreid

Artikel