Column Art Langeler: Toernooien

Artikel
Column Art Langeler: Toernooien

Van oudsher is het spelen van voetbaltoernooien in Nederland een gemeengoed. Overal, op elk niveau en in elke stad worden toernooien georganiseerd, met mooie deelnemersvelden en gave prijzen.

Vanuit mijn eigen jeugd staat me nog bij dat ik het schitterend vond. Met name de internationale toernooien waren super om te spelen. Tegen buitenlandse ploegen, soms in het buitenland, de sfeer rond het veld met muziek en veel publiek en de echte voetbalsfeer rond een complex is voor elke speler gaaf.

Tournooivoorwaarden
Elk voorjaar reis ik als Hoofd Jeugdopleiding het land en Europa door om alle teams te volgen tijdens hun toernooien. Bij PSV hebben we een paar stelregels waarop we wel of niet toezeggen;

- PSV wordt natuurlijk door elk representatief toernooi in Nederland gevraagd om deel te nemen. Een paar jaar geleden steldie iemand mij de vraag hoe we de selectie zouden doen. Het antwoord was simpel; in principe zeggen we een toernooi dat we gewonnen hebben het jaar erna af. Dit heeft natuurlijk als reden dat de weerstand blijkbaar niet hoog genoeg was. Natuurlijk zijn hier uitzonderingen op, maar dit blijft wel een uitgangspunt.

- Als er een keuze is tussen een toernooi in Nederland of in het buitenland dan gaan we naar het buitenland. De ervaringen die je daar opdoet zijn vele malen intenser dan in ons vertrouwde Nederland. Ook hier zijn uitzonderingen; het Marveld-toernooi in Groenlo voor O15 is zo’n goed en represtatief toernooi, daar gaan we graag naar toe. Zo zijn er nog een paar grote goede Nederlandse toernooien, daar laten we ons graag zien.

- Alle uitnodigingen voor toernooien worden als ze binnenkomen gescreend door Cees van Merode. Er is geen man in Nederland die beter weet waar de toernooien zijn, hoe goed ze zijn en wat de voor- en nadelen zijn bij deelname. We hanteren het uitgangspunt dat deelname aan een toernooi ons niet iets kost, de organisatie moet kostendekkend zijn.

- Uiteraard vinden we dat als we veelal voor niets overal deel kunnen nemen, we ook de verantwoordelijkheid moeten nemen om zelf iets te organiseren. Middels de Otten Cup voldoen we ruimschoots aan deze verplichting, maar voor de jongste kinderen binnen FUNdament en PSV organiseren we regelmatig (kleine) toernooitjes om de spelers te laten spelen tegen veelal buitenlandse ploegen.

- Als we meedoen aan een toernooi, dan gaan we er naar toe om te winnen. Wij zijn PSV en aan onze stand verplicht overal waar we spelen voor de winst te gaan. Gelukkig lukt dit regelmatig!

- Bij keuze voor een toernooi kijken we niet naar luxe, maar juist naar plekken waar niet alles top geregeld is. PSV O17 was bijvoorbeeld in Qatar waar alles perfect was. Leuk, maar twee jaar geleden speelden we met O17 in Budapest tegen alleen maar Oost-Europese ploegen met matige slaap- en eetomstandigheden. Daar waren vond ik veel meer leermomenten. In beide gevallen wonnen we overigens het toernooi niet, wat dan wel weer stof tot reflectie is.

- Door de toernooien komen we regelmatig in de knoop met de wedstrijden in de competitie. Veel inhalen en vooraf spelen dus. Dit heeft nog wel eens gevolgen, maar dat is geen excuus. PSV-spelers moeten wennen aan de constante reeks van wedstrijden achter elkaar en steeds weer volle bak kunnen gaan! Daar worden ze beter van…

 Matige omstandigheden
Zoals hierboven beschreven hechten we dus nog veel waarde aan de toernooien en zijn altijd weer blij als we een uitnodiging krijgen. Op dit moment is PSV O19 naar Viareggio in Italië, waar ze een toernooi spelen. Dit toernooi heeft alles wat we willen; matige omstandigheden, vreselijke velden, ongelooflijk partijdige arbitrage, grote emotie en bikkelhard mannenvoetbal.

Daar moeten de jongens (en trainers) mee omgaan, dat is de realiteit van internationaal spelen. Daar boven uitstijgen, niet laten beïnvloeden en toch resultaat halen, prachtig. Maar als dat niet lukt ook terugkijken, reflecteren en leren zijn mooie dingen om mee te maken. Zodat de spelers uiteindelijk weten wat ze te wachten staat als ze de stap naar PSV 1 maken, of als ze een uitnodiging krijgen voor het nationale jeugdteam van hun land.

Bekijk ook