Column Art Langeler: Pijnlijk, maar weer door!

Artikel
Column Art Langeler: Pijnlijk, maar weer door!

De aankondiging was groter dan de realiteit. Afgelopen zaterdag bleken we niet in staat om resultaat te halen met onze prestatieteams (PSV O17 en O19).

Lastige tweede seizoenshelft
PSV O17 speelde tegen Ajax een gelijkwaardige wedstrijd (0-1 voor Ajax). Onze groep heeft het na de winter erg lastig. Enerzijds door het overvolle programma. Onder 17 is twee weken in Qatar geweest, de internationals hebben veel verplichtingen gehad (wat voor Nederland wel resulteerde in een behaald EK), het groepje is niet zo heel breed en gezien het programma van PSV O16 (net toernooi in Brugge gehad, nu in Mallorca) is hier niet veel doorstroom mogelijk.

Voor de winter, met een complete bezetting, was het qua resultaat goed (eerste plaats in de competitie), na de winter niet. Toch is dit ook wat er bij hoort en waar we bewust voor kiezen. Liever een jaar met maximale weerstand internationaal en heel veel wedstrijden dan alleen competitie en daar dan waarschijnlijk beter in presteren. Proces voor het product! Toch willen we aan de andere kant wel steeds niveau zien. Daarover was niet zoveel te klagen zaterdag, de jongens gaven alles en hadden ook best een resultaat kunnen halen. Voor PSV O17 is het volle bak de komende weken. We zijn het aan onze stand verplicht wedstrijden te winnen en bij de bovensten te eindigen, dit is haalbaar.

Ajax O19 - PSV O19
In mijn column vorige week verheugde ik me op de clash tussen Ajax en PSV in de Onder 19-competitie, maar die vreugde was snel verdwenen toen ik op de tribune bij De Toekomst aankwam. Een apathisch PSV verloor volkomen terecht met 2-0 van een niet compleet Ajax en dat deed oprecht pijn. Laat ik voorop stellen dat Ajax het goed deed, probeerde te voetballen, een aantal keren goed door kwam en op de overwinning was niets af te dingen, behalve dat hij nog mager uitviel gezien de veldverhoudingen. En dat deed het meeste zeer.

Wij hadden een selectie en opstelling met louter internationals, potentiële internationals en spelers met veel ervaring op dit niveau. Toch speelden we de wedstrijd als een stel beginners die onder de indruk waren. Van wat? Geen idee. Ik zet het scherp weg maar het was niet anders.  De rust gingen we in met een 1-0 achterstand die vlak voor het rustsignaal viel uit een corner. Toen had ik nog de illusie dat het in de tweede helft beter zou gaan maar na vijf minuten in deze helft was het wel helder; opgeefgedrag en moedeloosheid namen de overhand.

Off-day
Dit beeld kwam ook vanuit de staf. Uiteraard zijn zij er uitgebreid op teruggekomen deze week. De spelers zijn nauwelijks in staat aan te geven wat er dan aan ontbrak, natuurlijk roepen zij ook om het hardst dat het slecht was, maar wat dan precies, hoe het kwam, wat er anders had gemoeten, dat is wel heel lastig om te benoemen. Na twee jaar UEFA Youth League, volop nationale en internationale topwedstrijden waarin de boys het vaak prima hebben gedaan kwam deze off-day volledig uit de lucht vallen. Maar we hebben er maar mee te dealen. We moeten in de achtervolging. Alles is nog mogelijk, maar we zijn niet meer in de lead. Ik heb vorige week al aangegeven wat het belang is van de O19-competitie, dit blijft overeind staan.

Voor één ding maakt dit soort wedstrijden het wel simpeler; als je bij de eerste lichte vorm van druk zo reageert in het veld heb je richting PSV 1 nog weinig te zoeken. Met Marcel op de tribune zijn dit gelegenheden om jezelf en je team nog een keer goed te laten zien, nou dat is in ieder geval opzichtig niet gelukt. Hopelijk zien we dat de komende weken en kunnen we deze zaterdag afdoen als incident.

Laat helder zijn dat ik hier veel vertrouwen in heb he, in deze groep zit veel kwaliteit en dat gaat zich laten zien!

Bekijk ook

PSV O19 naar halve finale beker

Artikel

Jeugdmagazine 8 wordt verspreid

Artikel