Column Art Langeler: Mini CL in Eindhoven

Artikel
Column Art Langeler: Mini CL in Eindhoven

Dinsdagavond om 18.00 uur is de achtste finale van de UEFA Youth League, waarin PSV het opneemt tegen Benfica. Bij voorbaat al een schitterend affiche met een clash tussen twee voetbalculturen die op papier zeer aan elkaar gewaagd zijn. PSV hecht grote waarde aan het spelen van internationale topwedstrijden, de reden daarvoor zagen we donderdag weer.

Internationale tegenstand
AZ speelde tegen Lyon en leek aardig mee te kunnen. Toch verloren ze met 1-4 en zijn ze volledig kansloos voor de return. De waarheid is dus dat zij helemaal niet meekunnen. Lyon schiet vijf ballen op goal, drie goals. AZ speelt aanvallend en creëert daardoor ook kansen maar mist ze allemaal. De manier van afwerken is tekenend. Snel en ongecontroleerd schieten, naast en over, wild en geen controle. Lyon; op goal en schier onhoudbaar. Dat verschil moeten de Nederlandse spelers meemaken en hier moeten zij in leren. Precies de reden waarom deze wedstrijden zo belangrijk zijn. PSV O19 heeft de afgelopen jaren een hoop wedstrijden gespeeld op internationaal niveau. Ook zij werden vorig jaar afgeschoten. Ik kan me nog de eerste wedstrijd in de poule van vorig seizoen herinneren, waar PSV tegen Manchester United domineerde, gedurfd goed en aanvallend speelde maar met 0-3 de kleedkamer inging… Maar ze leerden per wedstrijd met als gevolg een eerste plek in de poule en revanche op United (0-5 winst in de uitwedstrijd.

Mix van spelers
Dit seizoen is PSV weer eerste geworden in de poule wat razend knap is tussen Bayern, Atlético en Rostov. We kunnen in deze wedstrijden putten uit een mix van spelers die bij PSV O19 spelen en trainen, spelers die bij Jong PSV trainen en spelen, spelers die bij Jong PSV trainen en bij O19 spelen en spelers die bij PSV 1 trainen en bij Jong PSV spelen. Uiteraard proberen we de beste spelers in deze wedstrijden op te stellen om de kans op resultaat zo groot mogelijk te hebben. Bovendien willen we natuurlijk de grootste talenten het vaakst deze ervaringen laten opdoen. Benfica kennen we al een beetje. Jong PSV speelde begin januari in het kader van de Premier League International Cup tegen Benfica en speelde 0-0. In deze wedstrijd van beide kanten veel O19-spelers, het was een gelijkwaardige wedstrijd die zeker niet zo saai was, zoals de uitslag doet vermoeden.

Mocht het dinsdag op een gelijkspel dreigen uit te lopen dan moeten de trainers zich afvragen of dat wenselijk is, immers vorig jaar tegen AS Roma in de achtste finale schoot PSV alle(!) strafschoppen mis… Maar goed wie weet hebben we daar van geleerd.

Wedstrijd in het Philips Stadion
Wat geweldig is, is dat de club het belang van deze wedstrijd ook ziet en we dinsdag in het stadion mogen spelen! Mooie ervaring voor de meeste jongens (die hun stadiondebuut maken), goed signaal naar de UEFA en de tegenstander (we nemen dit toernooi zeer serieus) en hopelijk ook een signaal naar jou, de lezer! Want het zou natuurlijk fantastisch zijn als er heel veel mensen in het stadion zitten die PSV naar de winst coachen. Dus; lees je dit stukje en hou je (of je kinderen) van voetbal en PSV, neem ze dan mee en kom dinsdag naar het stadion. GRATIS toegang in het mooiste stadion van Nederland! Een gegarandeerd goede wedstrijd met spanning en Champions League-sfeer! Mochten we inderdaad winnen, dan wacht de winnaar van de andere achtste finale Rosenborg - CSKA Moskou. Tegen deze ploegen hebben we een goede kans, en zo komt de finale dichtbij.

Affijn, niet rijk rekenen, eerst Benfica. En daarvoor nog eerst Willem II voor PSV O19 in de competitie zaterdag. Ook een hele belangrijke wedstrijd waarin we moeten winnen om bij de top te blijven in de competitie. De ervaring leert dat Willem II juist tegen PSV heel veel extra energie heeft, dus we zullen vol aan de bak moeten.

Goed weekend en hopelijk tot dinsdag!

Bekijk ook