Column Art Langeler: gymzaal van de toekomst

Artikel
Column Art Langeler: gymzaal van de toekomst

Eén van de onderdelen van de verbouwing aan de jeugdzijde van De Herdgang is dat er een gymzaal komt. En niet zomaar een gymzaal, een innovatieve gymzaal.

Minder bewegingsprikkels
De kinderen in Nederland en dus ook de spelers van PSV hebben steeds minder bewegingsprikkels. Dit heeft een aantal oorzaken;

1. In Nederland hebben we nog steeds niet door dat bewegen gezond maakt. Er zijn geen middelen beschikbaar om alle schoolgaande kinderen minimaal vier keer in de week een uur sport aan te bieden. Elders in de wereld is dit heel anders. In Australië bijvoorbeeld, waar we vorig jaar op bezoek waren, hebben kinderen tot hun zestiende jaar minimaal acht uur per week (!) sport op school.

Het overheidsgeld dat nu naar het oplossen van problemen door bewegingsarmoede gaat (blessures, arbeidsongeschiktheid, obesitas etc.) zou voor een groot deel moeten gaan naar het onderwijs om meer gym te kunnen geven, dan los je deze problemen (gedeeltelijk) proactief op.

2. Als we de middelen wel voor handen hebben, dan gebruiken scholen die liever anders. Muziek of handenarbeid is goedkoper dan een gymzaal hebben of huren, dus sporten we niet… Mijn kinderen zaten in Eindhoven (Acht) op school en moesten met de bus naar een sporthal waar ze maximaal een uurtje konden/mochten rennen… Maar elke studiedag, vergadering of wat dan ook, was reden om de gymles af te gelasten, heel slecht.

3. Nog steeds geven er niet overal bevoegde gymleraren les. Een gymnastiekleraar met een ALO-diploma (lesgeefgraad 1) is wat anders dan een MBO-leerling die onderwijsassistent is. Dat niveau is niet te vergelijken. Maar… wel goedkoper, dat is zeker waar.

4. Kinderen leren op school dus niet meer meerzijdig bewegen en doen dit minder in vrije tijd. Ander vermaak neemt de plaats in van rennen, klimmen en stoeien. Kinderen willen dit nog wel maar weten vaak niet wat of hoe, daarnaast is het natuurlijk makkelijk even de telefoon of laptop te pakken, en anders is er nog wel iets op tv!

5. Ouders doen niet meer zoveel met hun kinderen. Even buiten voetballen of tikkertje spelen is steeds schaarser met het drukke bestaan dat we hebben. Ook dit herken ik in mijzelf en mijn kinderen.

Eigen gymzaal
Kortom, een scala aan redenen (ik kan er nog wel een paar noemen) waardoor we minder bewegen. Als PSV moeten we hier wel wat mee, dus bieden we extra trainingen aan en proberen we allerlei verschillende vormen van bewegen aan te bieden binnen de tijd dat de jongens hier zijn. Hiervoor maken we nu een nieuw zaaltje, met een kunstgrasbodem. De innovatieve wereld om ons heen bedenkt van alles en middels beamers en projecties kunnen we tegenwoordig de mooiste dingen projecteren op de vloer of wand.

Dit zie je tegenwoordig ook op luchthavens en dat willen wij ook in de zaal. Op elke wand kunnen we projecties maken. Aan ons om spelletjes, voetbalvormen maar ook andere manieren te bedenken om de kinderen op een leuke manier veel en vaak bezig te laten zijn. In reguliere trainingen maar ook in tussenuren, vrije tijd en voor of na trainingen moeten alle spelers hier mee bezig kunnen zijn.

Donderdag hebben Luc van Agt en ik een klap gegeven over wat we in en op de zaal willen, dit wordt schitterend! Komende maand zullen we klappen geven op offertes, beslissingen maken over exacte invulling en gaan de bulldozers aan de slag. Ik zelf ga het eindresultaat niet meer meemaken als PSV-werknemer, maar reken maar dat ik het project volg en ik hoop alle mogelijkheden zelf uit te proberen als het af is!

Bekijk ook