Afellay vertelt over Hiddink, Koeman en Messi

Artikel
Afellay vertelt over Hiddink, Koeman en Messi

In ‘De Jaren van Perez’ gaat FOX Sports-analist Kenneth Perez langs diverse spelers met wie hij samen op het veld heeft gestaan. Een daarvan is Ibrahim Afellay. In de afgelopen aflevering stond onze aanvoerder centraal.

International
De eerste wedstrijd die de twee samen kijken is Ajax - PSV in 2006. Afellay was destijds 19 jaar en had nog geen keuze gemaakt tussen de nationale teams van Nederland of Marokko. Geen makkelijke keuze voor de huidige captain van PSV. “Het was een moeilijke beslissing. Wat heel veel mensen vergeten is dat veel jongens niet echt de keuze hebben”, vertelt Afellay. “Wat je ook beslist, je zal altijd wel kritiek krijgen. Dus het is sowieso nooit goed. Het belangrijkste is dat jij een keuze maakt waar je achter staat en waar jij goed mee kan leven. Dan heb je altijd de goede keuze gemaakt. Ik sta achteraf achter mijn keuze.”

Trainers
Ronald Koeman is op dit moment bondscoach van het Nederlands Elftal, maar Afellay kent hem nog als trainer van PSV. “Koeman is een charismatische man, maar hij had ook autoriteit”, herinnert Afellay. De wedstrijd in 2006 waar de twee op terugblikken werd uiteindelijk met 0-1 gewonnen door PSV. “Dat was dan toch weer Koeman. Hij kon altijd resultaat halen en dat heeft hij bij al zijn ploegen bewezen.”

Het was Guus Hiddink waar Afellay onder debuteerde. “Een hele menselijke trainer”, is hoe de aanvoerder hem herinnert. “Hij wist ook van mijn thuissituatie en uit wat voor een omgeving ik kwam. We hadden het thuis niet breed en ik speelde heel lang op een jeugdcontract. Toen Hiddink daar kennis van kreeg heeft hij er gelijk werk van gemaakt om een profcontract voor me te regelen.”

Persoonlijkheid
Perez en Afellay kijken verder naar de wedstrijd PSV - Vitesse uit 2007. Hier speelden de twee samen. Perez zag Afellay toen als een rustige, neergebogen jongen. Wat hij nu niet meer is. “Ik was een hele jonge speler in die tijd. Ik had niet echt leeftijdsgenoten in de groep toen”, zegt Afellay terugdenkend aan zijn eerste seizoenen bij PSV. “Nu ben ik niet meer zo. Het heeft ook met ervaring te maken, ik word ouder en heb in verschillende landen gewoond. Daar ontwikkel je ook van.”

“Scoorde je genoeg voor jouw gevoel?”, vraagt Perez, kijkend naar een grote kans van Afellay in de wedstrijd tegen Vitesse. “In mijn laatste seizoen bij PSV wel. Maar ik ben meer een voorbereidende speler. Ik ben iemand die het spel vloeiend wil laten lopen.” Met PSV werd de middenvelder vier keer op rij kampioen. “Een mooie tijd was dat”, vindt Afellay.

Beste teamgenoot
Afsluitend werd Ibi nog gevraagd wie de beste speler is met wie hij ooit samen op het veld heeft gestaan en daar was maar één antwoord op mogelijk: “Het is moeilijk want elke speler heeft een bepaalde eigenschap die goed is, en met sommige kun je goed mee op persoonlijk vlak. Maar als ik er eentje moet kiezen is het zonder twijfel Lionel Messi. Ik heb met fantastische spelers gespeeld, maar ik kan er helaas maar eentje kiezen.”

De Jaren van Perez met Ibrahim Afellay is terug te kijken op de website van FOX Sports.

Bekijk ook