Jaarverslag | Infographic A-selectie

Net als in de voorgaande jaren is voor seizoen 2016-2017 nationaal de landstitel als doel gesteld. De internationale doelstelling was internationaal overwinteren met de ambitie om in de UEFA Champions League de tweede ronde te halen.

In de zomer heeft PSV ervoor gekozen de groep waarmee PSV in het seizoen 2015-2016 kampioen werd en de tweede ronde van de UEFA Champions League haalde grotendeels intact te laten. Op het vertrek van Marco van Ginkel, die na de winsterstop een belangrijk aandeel in de titel had, werd geanticipieerd door Siem de Jong te huren van Newcastle United. Verder werd de selectie gericht versterkt met de talentvolle doelman Hidde Jurjus, middenvelder Bart Ramselaar, de Duitse verdediger Daniel Schwaab. De jonge Oleksandr Zinchenko werd gehuurd van Manchester City. Zij allen vingen het vertrek van Jeffrey Bruma, Adam Maher, Maxime Lestienne en de met een ernstige blessure weggevallen doelman Luuk Koopmans op.

In de UEFA Champions League werd PSV gekoppeld aan FC Bayern München, verliezend finalist Atlético Madrid en het Russische FC Rostov. De hooggespannen verwachtingen die ontstonden door de resultaten van een jaar eerder konden nimmer worden waargemaakt. Bayern München en Atlético Madrid bleken tweemaal te sterk voor PSV, terwijl de ploeg FC Rostov zowel in Rusland als in Eindhoven niet wist te verslaan. Die twee punten bleken niet voldoende om de Russen achter zich te houden. PSV eindigde zodoende als vierde in de poulefase.

In de Eredivisie kende PSV, na een voortvarende start van de competitie, een teleurstellende eerste seizoenshelft met zeven gelijke spelen en één nederlaag in zeventien duels. De verrassende uitschakeling in de KNVB Beker door Sparta Rotterdam vormde een dieptepunt. Om een ommekeer te bewerkstelligen werd opnieuw Marco van Ginkel gehuurd van Chelsea. Daar tegenover stond het vertrek van buitenspelers Luciano Narsingh en Florian Jozefzoon. In de eerste wedstrijd na de kerst tekende Van Ginkel direct voor een treffer die aan de basis stond van een winnende reeks van zes wedstrijden op rij.

Na een nederlaag tegen Feyenoord in De Kuip vertroebelde het zicht op een derde titel in successie echter, waarna PSV na gelijke spelen FC Twente en ADO Den Haag, ondanks de eerste thuiszege op Ajax sinds 2013 ook de tweede plaats uit het oog verloor. Uiteindelijk eindigde de ploeg op een teleurstellende derde plaats in de Eredivisie.