'We zijn soms net een stel uitgelaten kinderen'

Artikel
'We zijn soms net een stel uitgelaten kinderen'

Als klein jongetje was Harry Lubse al groot fan van PSV. Toen hij op zijn dertiende zelf ging voetballen, droomde hij van een plek in de basis. Een wens die uitkwam, en hoe. Op zijn zestiende mocht Lubse komen spelen in het B-elftal van de Eindhovense topclub.

Zijn ouders stonden erop dat hij zijn opleiding op de Kweekschool afmaakte. Begin jaren ’70, na zijn studie, kreeg Lubse een vaste plek de basis van het eerste elftal van PSV en speelde hij zo’n tien seizoenen lang voor de Eindhovense eredivisieclub. Hij werd in die tijd drie keer landskampioen (in 1974-19751975-1976 en 1977-1978) en won twee keer de KNVB-beker (in 1973-1974 en 1975-1976). In het seizoen 1977-1978 won hij de UEFA Cup. Na zijn vertrek bij PSV speelde Lubse voor Helmond Sport en werd ook met die club kampioen (1981-1982). Lubse scoorde in de kampioenswedstrijd de beslissende goal.

Zijn meest legendarische moment voor PSV was in de thuiswedstrijd tegen FC Magdeburg in de strijd om de UEFA Cup. Uit had PSV verloren met 1-0. In de return hadden de Duitsers genoeg aan de stand van 3-2 voor de winst. In de allerlaatste minuut kwam de bal via de lat voor de voeten van Harry Lubse terecht. Hij haalde uit en schoot vol in het dak van het doel: 4-2. Door naar de halve finale. Het stadion ontplofte.

In beweging blijven
Tegenwoordig is de oud-voetballer actief als ambassadeur voor de PSV OldStars, een van de programma’s van de PSV Foundation. De OldStars spelen ‘walking football’. Harry Lubse vertelt: “Het is belangrijk dat mensen na hun zestigste niet op de bank gaan zitten achter de televisie. Ze moeten in beweging blijven. Je kunt natuurlijk gaan wandelen of fietsen en dat is ook prima. Maar een spel spelen in de ‘walking’-viariant is zoveel leuker. Of het nu gaat om walking voetbal, hockey of tennis; je ontdekt weer hoe leuk het is om een wedstrijd te spelen, hoe fijn het is om een bal goed te raken, hoe de saamhorigheid in het team groeit.

Straatvoetbal
De PSV OldStars trainen elke woensdagochtend op de Herdgang. Volgens het Atletic Skills Model worden de spieren getraind en de balans verbeterd. En natuurlijk gaat ook de conditie vooruit als je regelmatig in beweging bent. Harry Lubse: “Ook je reactievermogen wordt beter. Als je misstapt op een stoeprandje, kun je gemakkelijker corrigeren. Je leert bovendien een hoop mensen kennen. Het is een beetje zoals vroeger voetbal op straat. Wie mee wil doen, trapt een balletje mee. Of je nou goed bent of niet. We lijken soms wel een stel uitgelaten kinderen!”

Meer info en aanmelden