UMC: Leefstijlprogramma voetbalclubs helpt fans

Artikel
UMC: Leefstijlprogramma voetbalclubs helpt fans

PSV kan een belangrijke rol innemen in het aanwennen van een gezondere leefstijl voor supporters van de club. Dat is één van de conclusies uit een studie van het Amsterdam UMC, Radboudumc en de Vrije Universiteit van Amsterdam. De studie verschijnt vandaag (woensdag) in PLoS Medicine, een wetenschappelijk tijdschrift.

EuroFIT  
Onderzoekers van de verschillende universiteiten baseren hun conclusies op het leefstijlprogramma EuroFIT, een speciaal opgesteld programma voor mannelijke voetbalfans in de leeftijd van 30 tot 65 jaar die hen meer laat bewegen en gezonder laat eten. Dit leidt volgens het onderzoek tot een gezonder gewicht en een gezonder bloedwaardenprofiel. Daarnaast voelen de fans zich vitaler en verbetert hun algemene welzijn. Ook na een jaar maken deelnemers gemiddeld nog 678 stappen per dag meer dan mensen die niet meedoen aan het programma. Verder eten ze meer groente en fruit, minder vet en suiker en vallen ze gemiddeld 2,4 kilo af. EuroFIT is één van de voorlopers van PSV+, het huidige leefstijlprogramma van de PSV Foundation.

Enthousiasme   
Aan het onderzoek namen naast PSV onder andere ADO Den Haag, Vitesse, FC Groningen, Arsenal, Everton, Manchester City en Benfica deel. Onder leiding van een clubcoach werkten de fans bij hun voetbalclub 12 weken lang iedere week aan hun leefstijl. “EuroFIT laat zien dat voetbalclubs een belangrijke rol kunnen spelen in het bereiken van mensen die zich vaak niet aangesproken voelen door leefstijlprogramma’s”, zegt onderzoeker Hidde van der Ploeg van Amsterdam UMC. “Dat veel fans na afloop van het programma enthousiast zelf of in groepjes doorgingen, geeft aan dat de kracht van voetbal een belangrijke rol kan spelen bij het bevorderen van de gezondheid.”

PSV+
Ook bij PSV+ werken deelnemers 12 weken lang onder leiding van een leefstijladviseur aan een gezondere levenswijze. Het leefstijlprogramma, speciaal voor medewerkers van bedrijven en ontwikkeld door de PSV Foundation, stimuleert deelnemers een positieve en levenslange verandering te bewerkstelligen met betrekking tot hun leefstijl. Bewustwording, bewegen, voeding en ontspanning zijn hierbij de kernbegrippen. Meer weten? Kijk dan hier.