Respect even belangrijk als winst bij 6vs6 Cup

Artikel
Respect even belangrijk als winst bij 6vs6 Cup

Aan energie geen gebrek bij de PSV 6vs6 Cup. 26 teams van kinderen uit groep 7 en 8 gingen afgelopen woensdag de strijd aan met elkaar tijdens de stadsfinale. Toch is winnen niet het uitgangspunt tijdens het toernooi op de PSV Foundation Academy. Het draait allemaal om respect.

Het is even na 13.00 uur als de voetbalvelden bij de PSV Foundation Academy volgestroomd zijn met enthousiaste kinderen. De energie spat er van af en dat ondanks de regen die met bakken uit de lucht valt. Ze rennen door elkaar heen en ouders proberen de kinderen nog enigszins in bedwang te houden. Het is duidelijk: de teams zijn er klaar voor.

Voordat de ploegen geplaatst waren voor de finale, werden er voorrondes gespeeld. In totaal deden er rond de zeshonderd kinderen mee verdeeld over 57 teams. 26 teams bleven over. De beste teams gingen logischerwijs door. Maar ook de teams die op een respectvolle manier met elkaar omgingen, mochten zich opmaken voor de finalewedstrijden.

Het team ‘De gekke kaasballen’ van de elfjarige Bentley illustreert het bovenstaande. “Het maakt mij niet zoveel uit. Als de ander beter is verdienen zij het meer”, klinkt het wijs uit de mond van het jonge voetballertje. De volgende wedstrijd verliest het team van Bentley met 1-0. En of ze boos en teleurgesteld zijn? Nee, integendeel. Het team is net zo vrolijk als aan het begin van de wedstrijd.

Nadia Coolen, speelster van PSV en werkzaam bij de PSV Foundation is betrokken bij de organisatie en benadrukt het onderwerp respect. “Om te laten zien dat wij het thema respect echt belangrijk vinden, hebben wij de respectprijs in het leven geroepen tijdens de 6vs6 cup. De teams krijgen punten als ze bijvoorbeeld de tegenstander een handje geven, of op een nette manier met de scheidsrechter of het publiek omgaan.”