PSV OldStars groeien door met eigen ambassadeursteam

Artikel
PSV OldStars groeien door met eigen ambassadeursteam

Team PSV OldStars heeft sinds woensdag een eigen ambassadeursteam. Zeventien zestigplussers die het Walking Football de afgelopen jaren op de kaart zetten kregen een plek bij het bijzondere gezelschap dat er onder andere voor moet zorgen dat nóg meer ouderen wekelijks sportief actief blijven. Daarnaast moet de sport meer bekendheid genereren, zowel nationaal als internationaal. Geen tijd te verliezen: tien kersverse ambassadeurs vertrokken direct naar Leverkusen voor een toernooi met andere OldStarteams.

Vijf jaar bestaan ze inmiddels, de PSV OldStars, onderdeel van de maatschappelijke stichting PSV Foundation. In 2013 begon PSV als één van de eerste BVO’s (Betaald Voetbal Organisatie) met een eigen Walking Football-team van zestigplussers. En met succes, want de sport is nergens ter wereld zo groot en populair als in de regio Eindhoven. Voor de PSV Foundation geen reden om stil te zitten, maar juist om door te gaan met de volgende stap.

Beloning na vijf jaar PSV OldStars
“Willy van der Kuijlen, die mag van mij niet meedoen, die is niet goed genoeg bevonden.” De grap van sportcoach Harm Oppers is tekenend voor de informele en gemoedelijke sfeer bij de kick-off van het PSV OldStars-ambassadeursteam.

Dat team, bestaande uit oud-PSV’ers, organisatoren van het PSV Foundation Walking Football-toernooi en andere bekenden bij PSV, werd woensdagochtend officieel gesticht. De leden van het ambassadeursteam droegen in de afgelopen vijf jaar allemaal -op verschillende manieren- hun steentje bij aan de seniorensport. Daarvoor werden ze beloond met een plek in het ambassadeursteam. De contractondertekening ging traditiegetrouw gepaard met een fotomoment met Mister PSV, Willy van der Kuijlen.

PSV, veel meer dan een voetbalclub
Algemeen directeur Toon Gerbrands sprak de kersverse ambassadeurs een warm woord toe. ‘’De OldStars hebben een bijzonder plaatsje in mijn hart. Ik ben heel trots op dit project’’, aldus Gerbrands, die onderschreef dat PSV veel meer is dan alleen een voetbalclub. ‘’We staan als PSV natuurlijk vaak in de schijnwerpers, maar we hebben natuurlijk allang door dat wij een club zijn die onderhand een maatschappelijke organisatie aan het worden is.’’

Een groot deel van het ambassadeursteam bestaat uit spelers die voorheen in het reguliere OldStars-team speelden. Door hun overstap zijn er plaatsen vrijgekomen in dat elftal. De afgelopen tijd deed de PSV Foundation diverse oproepen om nieuwe spelers aan te trekken. Het doorselecteren is een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling. Een van de doelen is namelijk om volledige teams vanuit PSV door te laten stromen naar een amateurvereniging in de regio.

In de persruimte deden oud-PSV'ers Willy van der Kuijlen en Harry Lubse samen met Toon Gerbrands de aftrap In de persruimte deden oud-PSV'ers Willy van der Kuijlen en Harry Lubse samen met Toon Gerbrands de aftrap

‘Een leven lang voetbal’
Harm Oppers is het grote brein achter het project PSV OldStars dat luistert naar de slogan ‘Een leven lang voetbal’. Een van de belangrijkste bezigheden van de ambassadeurs is het genereren van nog meer bekendheid van Walking Football bij plaatselijke amateurverenigingen. Oppers: ‘’Dit speciale team gaat echt de regio in. Ze gaan bij clubs bijvoorbeeld presentaties geven en wedstrijden of toernooien spelen.’’ Dat gebeurt allemaal met een grote glimlach, want het plezier onder de teamgenoten is groot. Er wordt veel gelachen en het groepsgevoel - het ergens bij horen - wordt door iedereen omarmd. Of dat nou is bij het maken van de teamfoto, of bij het koffiedrinken. Het zijn per slot van rekening ook gewoon mannen die het leuk vinden om zo nu en dan nog een lekker potje te voetballen.

‘’Opa, doe je mee?’’
Hoofdambassadeur van het gezelschap is Harry Lubse (66), in de jaren zeventig speler van PSV en 1-voudig Oranje-international. ‘’Ik voel me heel vereerd om dit te mogen doen. Ik ben nu zelf ook boven de zestig, dus ik ben op de leeftijd om bij deze groep aan te sluiten. Het blijft leuk om met de bal bezig te zijn, om een beetje te dollen en om oud-collega’s te zien.’’ Met een mooie anekdote onderstreepte hij hoe belangrijk het is om ook op je oude dag nog met sport bezig te zijn. ‘’Toen mijn vader mijn leeftijd had deed hij beduidend minder dan ik nu doe. Die kwam zijn stoel niet uit. Nu krijg ik van mijn kleinkinderen soms de vraag: ‘Opa, doe je mee?’ Dan moet opa mee en opa kan ook mee, want opa wil fit blijven om mee te kunnen blijven doen. Als je daar in groepsverband voor kan zorgen, is dat alleen maar leuk.’’

Om het echte PSV-gevoel nog maar eens te versterken nam fotograaf Edwin van Zandvoort uitgebreid de tijd om van alle spelers een portretfoto te maken. Uiteraard gebeurde dat allemaal in PSV-tenue.  Tien spelers vertrokken daarna per bus naar Leverkusen voor een internationaal toernooi met clubs als Bayer Leverkusen, Schalke 04, Werder Bremen, VfL Wolfsburg, NEC, Vitesse en FC Twente.