PSV Foundation Fun Run: geld ophalen in gemoedelijke sfeer

Artikel
PSV Foundation Fun Run: geld ophalen in gemoedelijke sfeer

De jongste deelnemers aan de PSV Foundation Fun Run staan onder de begeleiding van Phoxy te popelen voor de start. Het merendeel van de groep is gekleed in PSV-shirtjes. In de ene hand dragen de kinderen een rood-witte vlag, de andere hand stevig om die van papa of mama geklemd.

Warming-up
Nadat sommige kinderen er al een lichte warming-up op het springkussen op hebben zitten, doen de PSV Vrouwen dat dunnetjes over. De speaker roept de jeugd op om het rondje van een kilometer in en rondom het Philips Stadion rustig te lopen. Het is ten slotte geen echte wedstrijd. De Fun Run draait om plezier. Als het startschot valt is al snel duidelijk dat de kinderen de boodschap van de speaker niet zo serieus nemen. Een aantal sprint weg en het merendeel daarvan is na de eerste bocht al uitgeput.

Verbondenheid
Rondom het Philips Stadion hangt een gemoedelijke sfeer. De zon schijnt en uit de speakers klinkt overal muziek. Een sfeer die past bij de 104e verjaardag van de club. De ideale omstandigheden om een rondje hard te lopen voor de PSV Foundation. De club wil niet alleen op het veld presteren, maar ook in de samenleving. De Foundation organiseert tal van maatschappelijke projecten om ook buiten het voetbal haar steentje aan Eindhoven bij te kunnen dragen.

Jonge snelheidsduivels
Inmiddels hebben de snelste kinderen hun rondje door het stadion al bijna afgerond. Tim is één van die jonge snelheidsduivels. Met een rood aangelopen hoofd komt hij op de finish afgestoven. Op de vraag of het goed ging komt hij vol trots met een overtuigend antwoord: “Ja, 3 minuut 40! En ik ben tweede!’’

De jeugd druppelt binnen. Ze gaan op de foto met papa, mama én PSV-medaille. In die medaille kunnen ze hun naam en eindtijd laten graveren. Ondertussen komen Riley en Sienna met een brede glimlach over de finish. Zichtbaar voldaan lopen ze met een arm om elkaars schouder naar hun toeschouwers.

19.13 uur
Na de Phoxy Run is het de beurt aan de volwassenen. Zij starten om 19.13 aan hun rondje van vijf kilometer. Het rondje gaat dwars door het centrum van Eindhoven, langs allerlei bekende PSV-punten. Vlak voor de finish moeten de deelnemers nog even de trappen van het Philips Stadion beklimmen.

Cheque
Voordat PSV-middenvelder Jorrit Hendrix het startschot geeft, wordt bekendgemaakt hoeveel geld er met de Fun Run opgehaald is. Op de cheque staat een mooi bedrag van €20.698,-. Een bedrag waar de PSV Foundation nog meer maatschappelijke projecten van wil organiseren.

En dan, als de klok de 19.13 uur aantikt, geeft Hendrix het startschot. De volwassenen starten, wetende wat er nog komen gaat, een stuk behoudender dan hun jonge voorgangers. Zij leggen vijf kilometer af, de jongsten één. Het peloton aan hardlopers trekt zich in gang. Onder hen de voormalig burgemeester van Eindhoven, Rob van Gijzel, en oud PSV-verdediger André Ooijer.

‘Leuk parcours’
Na een krappe 19 minuten komt de winnaar van de vijf kilometer over de finish. De snelste man van de avond is de 35-jarige Maarten uit Volkel. Tussen het hijgen door vertelt de trouwe PSV-supporter over zijn race. “Het was een beetje een last-minutebeslissing om hier te gaan lopen vandaag. Normaal gesproken loop ik kortere afstanden, maar het ging erg lekker. En een leuk parcours ook.”

Een stukje later komt de Eindhovense Margot (36) over de streep. Haar tevreden lach zegt genoeg. ‘’Ja het ging lekker, ook al ben ik wel bijna dood nu. Ik hou van hardlopen, maar ik doe het eigenlijk te weinig. Toen zag ik deze wedstrijd en dacht ik: Leuk! daar doe ik met mijn zoontje aan mee.”