Noah (17) jaagt met behulp van Philips en PSV zijn droom na: een eigen voetbalteam

Artikel
Noah (17) jaagt met behulp van Philips en PSV zijn droom na: een eigen voetbalteam

‘Dreamchaser’. Het was lange tijd de term die voormalig PSV-voetballer en veelvoudig international Memphis Depay gebruikte om zichzelf kort te omschrijven. Memphis maakt intussen, sprekend met zijn voeten zijn dromen waar. Maar wat als je zelf geen stervoetballer bent, maar wel een grote voetbaldroom hebt? Niet voor jezelf, maar voor anderen? Terwijl je het zelf in je nog jonge leven ook niet altijd even makkelijk hebt gehad en het eigenlijk nog steeds niet eenvoudig ís? Maar je wel boordevol ambitie en levenslust zit? Dan wend je je tot Young Impact met je verhaal en challenge, zodat je heel snel en gericht aan je doel kunt werken.

Het is precies wat Noah (17) deed. Zijn droom maakte indruk. En hij werd uitgekozen. Nadat Young Impact bij de jeugdzorgorganisatie waar hij verblijft langskwam voor een workshop, maakte hij zijn challenge aan op de website van Young Impact. Zijn droom maakte indruk. Young Impact wilde hem helpen en schakelde de Philips Foundation in, die hem komende tijd ook koppelt aan de PSV Foundation. Dit is zijn verhaal, zijn droom. En straks, als hij op gang is, zijn resultaat.

Over wat hij wil, kan hij kort zijn. Hij wil een voetbalteam oprichten. Het liefst een hele competitie, inclusief toernooien, waarmee hij geld kan inzamelen voor een goed doel. Maar een team dat aan een competitie kan deelnemen, zou al een goed begin zijn. Klinkt simpel; ga bij een voetbalclub en begin gewoon. Zou je zeggen. Maar niet voor Noah. Al gaat hij zelf vanaf komend seizoen wél weer lekker spelen bij een clubteam in zijn buurt, het is voor kinderen en jongeren in zijn situatie niet altijd weggelegd. En juist dat wil hij bereiken: dat andere jongeren die noodgedwongen niet meer thuis kunnen wonen en zelf niet bij een club kunnen, ook kunnen voetballen.

Voetbal voor iedereen
“Ik woon sinds november 2018 in de buurt van Eindhoven in een huis van een jeugdzorgorganisatie onder begeleiding van een aantal medewerkers. We wonen hier met negen jongeren in totaal, allemaal kunnen we niet meer thuis wonen. De redenen waarom variëren, maar in het algemeen kun je zeggen dat onze ouders niet voor ons kunnen zorgen en er ook geen andere mensen zijn die dat op zich kunnen nemen”, vertelt hij. En als je op deze manier onder de hoede bent van Jeugdzorg, is voetballen bij een team soms een verre droom. “Mensen beseffen zich dat niet altijd, maar daar heb je geld voor nodig. Niet alleen voor de contributie, maar je moet ook kleding en schoenen kopen bijvoorbeeld. Daarvoor kun je een beroep doen op Stichting Leergeld. Maar als je al voor iets anders dat je graag wilt doen een aanvraag hebt gedaan, kun je weer niet voetballen.”

Daarnaast is het soms lastig om in teamverband te spelen, omdat veel woonverbanden maar tijdelijk zijn. Jongeren stromen door naar andere woonvoorzieningen op andere plaatsen of gaan terug naar huis. Daardoor stromen ze in of uit tijdens een voetbalseizoen. Dat is bij reguliere teams ook niet altijd mogelijk. En waar bij teams in clubverband ouders vaak rijden of een was draaien na de wedstrijd, is dat bij jongeren die opgevangen worden door Jeugdzorg vaak ook lastig. Noah: “En ik wil juist dat iedereen die dat wil lekker kan voetballen.”

Steen in het water
En met iedereen, bedoelt Noah ook iedereen. Hij heeft een oprechte hekel aan uitsluiting, van wie dan ook. Nationaliteit, geslacht; voor hem doet het er niet toe. Iedereen moet kunnen meedoen. En hij wil graag een steen in het water gooien om daarmee een kringeffect te bereiken. Dat is ook het idee van Young Impact. Young Impact, opgericht in 2016 door Patrick Anthonissen, gelooft dat jongeren de wereld positief kunnen veranderen. Allemaal. Dat zij de energie en het talent hebben om impact te maken. Young Impact en Philips Foundation delen het geloof dat er altijd een manier is om het leven beter te maken en willen met deze samenwerking jongeren verbinden en inspireren om samen een positieve impact te maken. Philips Foundation steunt Young Impact dan ook al sinds de oprichting en richt zich vooral op groepen waarbij veel zaken niet vanzelfsprekend zijn.

Maar niet vanzelfsprekend, betekent absoluut niet onmogelijk. Noah heeft al een stappenplan klaar, nog voordat hij ook maar met iemand van de Philips Foundation of de PSV Foundation heeft gesproken. Eerst wil hij jongeren binnen de jeugdzorgorganisatie waar hij verblijft werven om zich in te schrijven voor zijn team. Daarna wil hij iedereen laten kennismaken. “Ik vind het belangrijk dat een team ook echt een team is en dat iemand die er later bij komt ook volledig wordt opgenomen in de groep.” De stap daarna is trainen en dan kijken of ze wedstrijden kunnen spelen. Zelf zal hij niet altijd mee spelen, omdat hij wel de kans heeft om bij een club te voetballen. “Maar dat ik niet altijd meedoe, wil niet zeggen dat ik er niet ben. Ik zet dit op en ben en blijf betrokken. Maar er moet iets ontstaan dat niet van mij afhankelijk is. Een stichting met donateurs bijvoorbeeld.” Toekomstmuziek, maar Noah hoort de begintonen al. “Iedere jongere moet kunnen sporten en op die manier ook aan zijn gezondheid kunnen denken.”