CPC United wordt CAT United

Artikel
CPC United wordt CAT United

Catamaran PSV Combinatie, kortweg CPC United, krijgt een nieuwe naam. Het programma van PSV en het Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en De Kempen (GGzE) heet vanaf nu CAT United. Een signeermoment in het Philips Stadion vormde de symbolische aftrap van het vernieuwde project.

Breder publiek
“Met deze naamswijziging willen wij”, zegt GZ-psycholoog Marlies de Groot, “een breder publiek bereiken. Voorheen werden deelnemers alleen in de jeugdklinieken geworven. Dat gaat nu veranderen. Omdat het behandelprogramma inmiddels acht jaar bestaat, het zichzelf bewezen heeft en werkt, willen we ook buiten de jeugdkliniek deelnemers gaan werven. Dat betekent dat ook jongeren die thuis wonen zich kunnen aanmelden.”

Belangrijk
De opzet blijft hetzelfde. Twaalf jongeren met een psychiatrische en/of gedragsstoornis worden geselecteerd voor het programma. Zij krijgen veertig trainingen per seizoen. Tijdens het seizoen vinden meerdere evaluatiegesprekken plaats. Dat het programma een vervolg krijgt is volgens De Groot belangrijk. “Jongeren houden van sport. Je kunt ze beter bereiken met iets waar ze affiniteit mee hebben.”

Voetbal als behandeling
“Alle elementen van voetbal zijn van belang voor de ontwikkeling van deze jongeren. Door de sport wordt een stukje discipline bijgebracht. Ze leren omgaan met gezag. Daarnaast leren ze problemen op te lossen in plaats van ervan weg te lopen. En dat is het doel”, vertelt De Groot. Maar dat zijn niet de enige redenen waardoor het programma een succes is. “Er komen leuke extra’s bij kijken. Deelnemers mogen hun handtekening zetten onder een contract, bezoeken het Philips Stadion en spelen wedstrijden tegen andere teams. Dit biedt niet alleen nieuwe, positieve ervaringen maar vergroot ook het zelfvertrouwen van de jongeren”, aldus De Groot.