Philips en Hartstichting geven werknemers PSV Academy reanimatie- en AED-training

Artikel
Philips en Hartstichting geven werknemers PSV Academy reanimatie- en AED-training

Trainers en ondersteunend personeel van de PSV Academy volgden onlangs een reanimatie- en AED-training op PSV Campus De Herdgang. Bij een hartstilstand is het cruciaal om de getroffen persoon binnen 6 minuten te reanimeren.

De overlevingskans van het slachtoffer is namelijk het grootst als direct 112 wordt gebeld, er binnen 6 minuten begonnen wordt met reanimeren én een AED wordt ingezet. Philips, marktleider op het gebied van AED’s, werkt al jaren samen met de Hartstichting aan een hartveiligere samenleving. PSV trekt daarin met beide partners op om niet alleen de club hartveiliger te maken, maar ook om aandacht te vragen voor de zogenoemde ‘6 minutenzone’.

Bij PSV weten ze als geen ander hoe essentieel dit kan zijn. In december 2017 werd PSV-videoanalist Wim Rip getroffen door een hartstilstand tijdens PSV – FC Groningen. Hij dankt zijn leven aan tijdige reanimatie en de inzet van een AED. “Daarom is het zo belangrijk om zoveel mogelijk mensen geschoold te hebben”, zegt Suzanne Huurman, arts bij PSV en St. Anna TopSupport.

Bekijk hieronder het verhaal van Wim

Verbondenheid
Ernest Faber, hoofd jeugdopleiding bij PSV, was één van de deelnemers aan de cursus. “Ik vind het héél belangrijk om dit op te pakken”, aldus Faber. “Ik zie dit als een training in verbondenheid, sámen red je levens. Je speelt de wedstrijd van je leven: als je in een echte noodsituatie zit, en die persoon vecht voor het leven, dan wil je diegene ook die wedstrijd laten winnen!” Ook Danny Koevermans, voormalig profvoetballer en huidig assistent-trainer bij het eerste vrouwenelftal van PSV, nam enthousiast deel. “Het is fijn om te weten hoe je een hartstilstand kunt herkennen en hoe je moet handelen als het iemand in je buurt overkomt. Nu heb ik in ieder geval een basis om iets te kunnen doen.”

Gilian Flohr van de Hartstichting hoopt dat meerdere clubs het voorbeeld van PSV zullen volgen. “Dat draagt bij aan de bewustwording onder de bevolking. Mensen kunnen namelijk ook zelf in actie komen. De Hartstichting wil elke buurt in het hele land hartveiliger maken. Daarvoor zijn voldoende burgerhulpverleners en AED’s nodig die zijn aangemeld bij het oproepsysteem HartslagNu. Dit systeem is gekoppeld aan 112 en stuurt burgerhulpverleners en een AED naar het slachtoffer. Zo is er altijd hulp binnen 6 minuten.”

BuurtAED
Een optie om zelf bij te dragen aan een hartveiligere samenleving, is het bij elkaar sparen van een AED met korting, met het crowdfunding platform BuurtAED, een initiatief van Philips en de Hartstichting. De meeste hartstilstanden vinden in en rond het huis plaats (70%). Flohr: “Daarom is het belangrijk dat er in woonwijken dag en nacht voldoende beschikbare AED’s zijn die via HartslagNu kunnen worden ingezet.”

Philips en de Hartstichting werken sinds januari 2018 samen om het leven van hart- en vaatpatiënten en (hoog)risicogroepen in Nederland te verbeteren. Philips is wereldwijd marktleider op het gebied van AED's. Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. Iedereen mag een AED bedienen.

In een landelijke bewustwordingscampagne roept Philips mensen op om het initiatief om Nederland hartveiliger te maken te steunen door digitaal een hart voor een hart te geven via www.Philips.nl/Hartveiliger.