‘Jonge spelers moeten in de rij staan voor PSV’

Artikel
‘Jonge spelers moeten in de rij staan voor PSV’

Toon Gerbrands wil dat PSV uitgroeit tot een club dat talent opleidt tot Champions League-niveau. Dat vertelt de algemeen directeur in het PSV Business Magazine, dat vandaag (dinsdag 26 juni) verschijnt. Volgens Gerbrands moet PSV op die wijze haar plek in het internationale voetballandschap veroveren.

Voorpublicatie     
Gerbrands interviewde de afgelopen jaren verschillende kopstukken uit het Nederlandse bedrijfsleven, onder wie Frans van Houten (Philips), Robert van der Wallen (BrandLoyalty) en burgemeester John Jorritsma van Eindhoven. Dit keer wordt Gerbrands zelf geïnterviewd over zijn wijze van leidinggeven binnen PSV, de invloed van het werk op Gerbrands' privéleven en zijn visie op de toekomst van PSV. Een voorpublicatie.Toon Gerbrands (Sneek, 31 oktober 1957) strijkt in de zomer van 2014 neer bij PSV. Een club, hunkerend naar successen. Na zeven jaren zonder pakt PSV sindsdien driemaal de landstitel, overwintert het in de UEFA Champions League en neemt de financiële schuldenlast van de club aanzienlijk af.

Bent u op het juist moment aan de klus bij PSV begonnen of u heeft PSV succes gebracht?
“Overal waar ik in de topsport actief ben geweest, trad een bepaalde mate van succes op. Dat is altijd gekoppeld aan het feit dat mijn timing goed was. Aan iedere klus die ik op me nam, is een weloverwogen besluit vooraf gegaan. Veel mensen zeggen ‘ja’ als hen een mooie baan aangeboden wordt. Voor mij geldt dat niet.
Bij NOC-NSF kon ik Chef de mission worden. Dat heb ik bijvoorbeeld niet gedaan. Mijn analyse uit gesprekken met de Raad van Commissarissen van PSV was dat er een fase aankwam waarin PSV succesvol kon worden.”

Uw voorganger, Tiny Sanders, heeft PSV voor een faillissement weten te behoeden. Zou u hetzelfde kunnen?   
“Nee. Hij heeft al het vuile werk verricht. Dat is het vervelende van de functie waarin wij zitten. Tiny is een echte organisatieman, financieel top. Dat ben ik niet. Mijn kracht zit hem in de relatie tussen management en topsport. Ik ben een coachende leider. In een organisatie waar zo’n tweehonderd mensen op de loonlijst staan, ligt mijn kracht. Die kan ik helpen.”

Was u nog steeds een goede algemeen directeur geweest als PSV de afgelopen jaren geen succes had gehaald?   
“Ja.”

Kunt u uitleggen waarom?  
“Toen ik hier begon stelde een journalist mij de volgende vraag: ‘Stel u wint de eerste vier jaar geen prijzen, heeft dat dan consequenties?’ Ik zei: ‘Ja.’ Hij dacht: wegwezen, ik: doorknokken. Voor mij zou het een reden zijn om net zo lang door te werken tot we wel succes zouden halen. Daarvoor ben ik aangesteld. Als het traject langer blijkt dan op voorhand gedacht is de leider de laatste die op moet geven.”

Het traject duurde niet zo lang. Wat valt er voor u nog bij PSV te winnen?   
“Veel. De eerste doelstelling die we voor komend seizoen hebben geformuleerd is het bereiken van de groepsfase van de UEFA Champions League. Daarnaast zijn we financieel in een volgende fase aanbeland. Van min vijftig miljoen zijn we naar stabiel gegaan. Zo zoetjes aan kunnen we een potje opbouwen zodat we ook progressiever technisch beleid kunnen voeren. Ik wil PSV verder een stabiele plaats in het voetballandschap geven, ook nu de club te maken krijgt met transities. In mijn optiek is die stabiele plaats het opleiden van talent op Champions League-niveau. Spelers van 18 á 19 jaar moeten in de rij staan om naar PSV te gaan omdat zij hier de basis kunnen leggen voor de rest van hun carrière.” Inkijkexemplaar

Het volledige interview met Gerbrands is te lezen in het PSV Business Magazine, dat vanaf vandaag gratis verstrekt wordt onder leden van PSV Business. Hieronder is een inkijkexemplaar van de nieuwste editie, waarin ook rugsponsor GoodHabitz uitgebreid aan bod komt, te vinden.

Bekijk ook