De stats van | Olivier Boscagli recht de rug en schiet zichzelf naar heldenrol

Het was een kampioensduel van vallen en opstaan. Dat geldt in het bijzonder voor Olivier Boscagli, die met een wonderschone volley het Philips Stadion in extase bracht.

PSV begon met een flinke dosis kampioensdruk aan het duel met Sparta Rotterdam. Zeker Olivier Boscagli was in de beginfase onfortuinlijk. Bij een poging een schot te blokkeren, raakte hij de bal zodanig dat doelman Walter Benítez kansloos achter bleef. De Monegask speelde desondanks een sterke wedstrijd en na ruim een uur spelen gooide hij de schroom helemaal van zich af.

Bij een vrije trap liep de centrumverdediger slim uit de rug van zijn tegenstander. De voorzet van Joey Veerman was, zoals gewoonlijk, op maat en gaf Olivier de mogelijkheid om te scoren. Met een technisch sublieme volley rondde hij af. De bevrijdende 3-2 en het startsein voor een groot feest in het Philips Stadion.

Sleutelrol
Olivier verstuurde in totaal 92 passes en dat komt neer op bijna één pass per minuut. Dat is veruit het hoogste aantal van al zijn ploeggenoten. Daarvan kwamen er slechts zeven ballen niet aan bij een medespeler. Iets minder dan de helft (38%) was in voorwaartse beweging, enkel André Ramalho verstuurde meer passes naar voren (42%). Olivier mag ook stiekem een assist bijschrijven. Bij een corner kopte hij namelijk de bal door naar Jerdy Schouten, die scoorde. Zijn doelpunt wordt echter geteld als een eigen goal, doordat er nog een Sparta-voet aan te pas kwam.

Duelleren
Olivier ging geen enkel duel uit de weg en vocht in totaal twaalf keer om het balbezit met. De voetballende centrale verdediger kwam acht keer als winnaar uit de bus. Daarnaast voltooide hij zes dribbels en ook hierin completeerde alleen André er meer (8).

Messcherp
Zijn vizier stond ook op scherp op het moment dat de bezoekers uit Rotterdam aan de bal waren. Hij heroverde acht keer het balbezit en er is geen enkele teamgenoot die dat vaker deed. Gedurende 94 minuten had hij één sleutelmoment en een doelpoging, welke ook een goal opleverde.