'Enorm interessant om Phillip te observeren'

Artikel
'Enorm interessant om Phillip te observeren'

Ruud van Nistelrooy (41) maakt sinds deze voorbereiding deel uit van de staf van hoofdtrainer Phillip Cocu. Tijdens het trainingskamp haakt hij voor het eerst aan. Vijf observaties over de beginnende trainerscarrière van één van de grootste spitsen uit de PSV-historie.

Leestijd: 6 minuten

Oog voor iedereen
Jong of oud, spits of verdediger, wie Van Nistelrooy maandagavond tijdens de eerste training van PSV in Zwitserland observeert, ziet dat hij oog heeft voor iedereen. De ene keer slaat hij een arm om aanvaller Cody Gakpo – één van de zes talenten waarmee hij in de PSV-jeugd al werkte – heen, een moment later instrueert hij tijdens een oefening verdediger Jordy de Wijs. Het moge duidelijk zijn; Van Nistelrooy is als volwaardige assistent aan de staf toegevoegd, niet als spitsentrainer.

“Als speler was ik heel gefocust op één ding: doelpunten maken. Als trainer focus ik me op iedereen", legt de voormalig topspits uit. "Ik denk dat ik verdedigers of middenvelders ook veel kan leren. Op het gebied van onderlinge afstemming bijvoorbeeld. Om een spits af te stoppen, moeten centrale verdedigers elkaar op een bepaalde manier coachen. Als spits wil je ‘verdwijnen’ in de rug van een verdediger. Sommige duo’s konden mij door coaching uit de wedstrijd spelen. Dan kon ik niet verdwijnen. Dat soort ervaringen probeer ik over te brengen op spelers. Ik denk dat ik hen zo kan helpen in hun ontwikkeling.”

Tekst loopt verder onder de afbeelding

Van Nistelrooy: 'Zelf een oefening leiden is echt megavet' Van Nistelrooy: 'Zelf een oefening leiden is echt megavet'

Topfit
Het is dinsdagochtend, dag twee tussen de Alpentoppen. Ruud van Nistelrooy is wat vroeger van het W Hotel in Verbier vertrokken om joggend naar het trainingsveld in het dal te gaan. Tien kilometer, met een dalingspercentage van acht procent de berg af. Normaliter een aanslag voor de gewrichten, maar niet voor die van Van Nistelrooy. Ruud is topfit.

“Ik vind het belangrijk dat een team energie uitstraalt. Dat spelers ambitieus zijn en uitstralen dat ze iedere dag het beste van henzelf willen laten zien. Om dat over te brengen, vind ik dat ik zelf ook moet uitstralen dat ik energiek ben en wil trainen om beter te worden. Een fitte coach kan die boodschap nog geloofwaardiger overbrengen denk ik.”

Ontspannen
Schouders naar achter, kop omhoog en als de sfeer het toelaat verschijnt er direct een lach op zijn gelaat. Van Nistelrooy is zichtbaar op zijn gemak in zijn nieuwe rol. Voor, tijdens en na de trainingen. Met spelers, maar ook met de rest van de PSV-entourage. Van Nistelrooy geniet als coach, maar ook als mens.

“Blijkbaar straal ik dat uit.” De lach verschijnt wederom op zijn gezicht. “Ik vind het fantastisch om bij het eerste betrokken te zijn, om onderdeel uit te maken van een team dat wil presteren. Vorige week vrijdag ben ik aangehaakt en ik had daar direct een supergoed gevoel bij. Ik ben enorm gemotiveerd om er een fantastisch seizoen van te maken. Dat gevoel leeft bij iedereen, dat voel ik heel sterk.”

Tekst loopt verder onder de afbeelding

Coaching
Vanaf dag één galmt de stem van Van Nistelrooy over het trainingsveld, zo ook op donderdagochtend. Daags na de met 1-0 gewonnen oefenwedstrijd tegen FC Sion legt hij Albert Gudmundsson hoorbaar uit hoe hij de IJslander het best kan bewegen voordat hij het doel onder vuur neemt. Eerder die week leidt Van Nistelrooy een oefening met een gedeelte van de selectie. Als Gakpo een beweging moet maken, roept hij hem luidkeels toe. Van Nistelrooy coacht in woord een gebaar. Zijn aangever van weleer, Luc Nilis, ondersteunt hem deze ochtend net als vroeger toen beiden nog als speler actief waren.

“Phillip geeft me veel ruimte en vrijheid. Zelf een oefening leiden is echt megavet. Bij het bedenken van een trainingsvorm kijk ik waar ik een speler in kan verbeteren, daarna werk ik de oefening uit op papier. Aan het eind van de trainingsvorm overleg ik met spelers hoe zij het hebben ervaren of vraag ik of zij nog aanvullingen wensen. En natuurlijk vraag ik aan Phillip Cocu en zijn staf wat zij van mijn oefening vinden. Zo ben je constant bezig om samen beter te worden.”

Leren   
Voor- tijdens en of na de training. Van Nistelrooy overlegt vaak en veel met de overige leden van de technische staf. Als Phillip Cocu een training leidt observeert hij vooral. Niet alleen doceren, Van Nistelrooy leert ook zelf.

“Ik vind het heel leerzaam om te zien hoe Phillip werkt. Als speler ken ik hem natuurlijk, als coach wat minder. Nu volg ik hem heel intensief. Het is enorm interessant om te zien hoe hij spelers benadert, hoe hij coacht en hoe hij een trainingskamp neerzet. Ik heb wel mijn ideeën over coaching, maar alles is nieuw voor mij. Of ik ooit zelf als hoofdcoach voor een groep wil staan? Voor nu zeg ik nee, voor de toekomst zeg ik geen nee. Ik ben het echt nog aan het ontdekken.”

Vanaf dit seizoen staat Ruud van Nistelrooy iedere vrijdag als assistent van Phillip Cocu op het trainingsveld van PSV Vanaf dit seizoen staat Ruud van Nistelrooy iedere vrijdag als assistent van Phillip Cocu op het trainingsveld van PSV