Roger Schmidt Hoofdcoach van PSV

Roger Schmidt Hoofdcoach van PSV
4 min

PSV heeft Roger Schmidt aangesteld als Hoofdcoach van de A-selectie. De 52-jarige Duitser neemt met ingang van het nieuwe seizoen de taken over van interim-coach Ernest Faber, die komende zomer terugkeert in zijn oorspronkelijke rol als Hoofd Jeugdopleiding. Schmidt tekent in Eindhoven een contract voor twee seizoenen. ‘Roger stond bovenaan onze lijst en we zijn er ontzettend blij mee dat hij voor PSV gekozen heeft’, aldus Technisch Manager John de Jong.

Visie
De ervaren Schmidt en PSV hebben in de voorbije maanden uitgebreid kennisgemaakt. “Vanaf het eerste gesprek had ik een prettig gevoel bij PSV”, vertelt Schmidt. “Natuurlijk kende ik de club beroepshalve, maar ik had geen specifieke kennis van de filosofie. Tijdens de vele gesprekken met Toon Gerbrands en John de Jong kreeg ik een goed beeld van de manier van werken en besefte ik steeds nadrukkelijk dat de visie van PSV op topvoetbal bij me past. Daarnaast is elkaar kunnen vertrouwen een groot goed. Er is tot het zetten van de handtekeningen niets van onze ontmoetingen naar buiten gekomen. Ik vind dat veelzeggend over de manier waarop ze bij PSV met elkaar omgaan. Voor mij is vertrouwen dé basis om met elkaar aan de slag te gaan.”

Uitdaging
In de voorbije maanden zag Schmidt alle wedstrijden van PSV. Tijdens de uitwedstrijd tegen Ajax was hij live in het stadion aanwezig. “De Eredivisie is onderdeel van de uitdaging die ik bij PSV heb gevonden. Het Nederlandse voetbal heeft mij altijd kunnen bekoren en ik kijk er echt naar uit om in een voor mij compleet nieuwe omgeving aan de slag te gaan. PSV staat volledig achter de manier van voetballen waar ik voor sta. En ik sta achter de eis van PSV dat de club altijd om de prijzen moet spelen. Mijn teams voetballen om te winnen, altijd.”

Samenwerken
Vanzelfsprekend deelt John de Jong het goede gevoel dat Schmidt uitspreekt. “Als club ga je op zoek naar een trainer die past in het profiel dat je met elkaar hebt opgesteld”, vervolgt De Jong. “Bij PSV houden we van een bepaalde manier van voetballen. We willen graag de baas zijn op het veld. Roger denkt daar hetzelfde over. In mijn tijd als scout heb ik zijn Red Bull Salzburg en Bayer Leverkusen vaak zien spelen. Dat maakte telkens weer indruk op me. De energie waarmee die ploegen op zoek gingen naar het doel van de tegenstander, dat is echt mooi om te zien. Roger heeft de dubbel gewonnen met Red Bull Salzburg, de nationale beker in China en werd met Bayer Leverkusen derde en vierde in de Bundesliga. Hij heeft ervaring in de Champions League, kortom een zeer aansprekend cv. Daarnaast zijn we hier bij PSV heel erg van het samenwerken. Bij PSV willen we elkaar helpen. Dat zit ook in de werkwijze van Roger opgesloten.”

Roger Schmidt tekende in het Philips Stadion een contract voor twee seizoenen Roger Schmidt tekende in het Philips Stadion een contract voor twee seizoenen

Talenten
Een ander belangrijk onderdeel waarover PSV en Schmidt op één lijn zitten is het inpassen van jonge talenten. John de Jong: “We investeren veel in de opleiding en in jonge spelers. Het is belangrijk dat de hoofdcoach de academie en de talenten die we hebben serieus neemt. Roger heeft ook in dat opzicht een mooi track record. Bij Salzburg maakte hij ruimte voor Sadio Mané, bij Leverkusen liet hij Kai Havertz als zestienjarige debuteren en werden andere jonge Duitse talenten als Henrichs, Tah en Brandt international omdat hij ze als tieners opstelde in de Bundesliga. Roger zit er hetzelfde in als PSV: goed genoeg, is oud genoeg. Kwaliteit is leidend, niet leeftijd.”

Focus
PSV en Roger Schmidt hebben afgesproken om aan de aankondiging van vandaag geen persconferentie te koppelen. “Ik wil dat Ernest Faber en zijn jongens zich volledig kunnen focussen op de wedstrijden”, legt Schmidt uit. “Ze zijn bezig aan een prima reeks en ik wil die niet verstoren. Op mijn eerste werkdag zal ik uitgebreid de tijd nemen voor de media.”

Technische staf
Roger Schmidt neemt één assistent-trainer mee naar Eindhoven. De 44-jarige Jörn Wolf werkte bij Bayer Leverkusen en Beijing Guoan (China) reeds samen met Schmidt.

Jörn Wolf, hier rechts op de foto, zal Schmidt komend seizoen assisteren Jörn Wolf, hier rechts op de foto, zal Schmidt komend seizoen assisteren