Zo kan PSV Europees overwinteren

Zo kan PSV Europees overwinteren
3 min

PSV is al uitgeschakeld in de strijd om de volgende ronde van de UEFA Champions League, maar de ploeg van Phillip Cocu heeft het bereiken van de Europa Leaguevoetbal nog in eigen hand. Daarvoor zijn verschillende scenario’s.

Route naar Europa League
FC Bayern München en Atlético Madrid zijn al door in de Champions League. Atlético won tot nu toe al zijn wedstrijden en staat op 12 punten, FC Bayern München verloor alleen van Atlético en staat dus op 9. Zowel FC Rostov als PSV wonnen nog niet en speelden tegen elkaar gelijk. Zij staan op één punt en gaan strijden om een Europa League-ticket.

Winst PSV
Als PSV in Madrid wint van Atlético, slaat het een grote slag in de strijd om overwintering. PSV heeft met het 2-2 gelijkspel in Rusland een redelijk positief uitgangspunt tegen Rostov, aangezien bij een gelijk aantal punten het onderlinge resultaat leidend is. Als de Russen niet winnen van FC Bayern München krijgt PSV ook een voorsprong in punten op de club uit Rostov aan de Don. Zij kunnen dan alleen nog de Europa League halen door in Eindhoven van PSV te winnen. Lukt dat niet, dan heeft PSV aan ieder gelijkspel genoeg om door te bekeren. Als Rostov wel verrast tegen Bayern München blijft het gelijk op gaan en dan heeft PSV enkel het voordeel dat het twee uitdoelpunten maakte in Rusland.

Gelijkspel PSV
Voor een gelijkspel geldt eigenlijk hetzelfde: het pakken van een punt kan een voorsprong geven op FC Rostov, maar als Rostov punten van FC Bayern München afsnoept kan het ook zomaar zijn dat PSV met een ‘achterstand’ de wedstrijd tegen Rostov ingaat. Een zege op Rostov is echter pas noodzakelijk als de Russen na deze speelronde in punten boven PSV staan.

Verlies PSV
Bij winst voor Atlético is het voor PSV daarom misschien nog wel belangrijker dat FC Rostov niet stunt tegen FC Bayern München. Als dat wel gebeurt, moet PSV namelijk thuis winnen. Als beide ploegen verliezen of gelijkspelen heeft PSV aan een 0-0 of 1-1 gelijkspel genoeg. Dan geldt namelijk het onderling resultaat en dat is bovenstaande gevallen in het voordeel van PSV. Bij een 2-2 gelijkspel in Eindhoven beslist het doelsaldo, wordt het 3-3 of meer dan eindigt PSV in dit geval als laatste.