Winnen statistisch gezien noodzakelijk

Winnen statistisch gezien noodzakelijk
2 min

Als FC Bayern München niet wint van PSV, zou het de eerste keer zijn sinds 2009 dat Bayern twee van zijn eerste drie groepswedstrijden niet wint. In ieder ander geval (winst voor Bayern of een gelijkspel dus) heeft PSV in zijn eerste drie duels in de Champions League niet gewonnen. Dat gebeurde drie keer eerder en in al die gevallen eindigde PSV als laatste in de groep. Winnen is statistisch gezien dus noodzaak.

Balbezit    
Als PSV vanavond het veld op stapt in de Allianz Arena in München, zal het niet verwachten een overwicht te hebben. In de eerste twee wedstrijden van de UEFA Champions League had geen enkele ploeg namelijk meer balbezit dan FC Bayern München. De Duitsers hadden de bal 68% van de tijd in bezit. Dat is zelfs meer dan FC Barcelona.

Nilis en Van Nistelrooy
PSV heeft een weinig positieve historie tegen Bayern München. De ploegen troffen elkaar zes keer eerder. In het seizoen 1986/1987 en in het seizoen 1989/1990 schakelden de Duitsers PSV uit. Bayern deed trouwens in die vier ontmoetingen de Duitse reputatie eer aan: alle vijf de goals in die vier wedstrijden vielen na de 75e minuut. Het laatste tweeluik was in de groepsfase in het seizoen 1999/2000. Na een 2-1 verlies in München verraste PSV met een 2-1 winst in het Philips Stadion. Ruud van Nistelrooy en Luc Nilis maakten de goals.

Duitse vloek
Sinds PSV in het seizoen 1977/1978 een UEFA Cupduel won van Eintracht Braunschweig, heeft de ploeg geen uitduels in Duitsland meer kunnen winnen. Drie keer werd er nog gelijkgespeeld, tien keer reed de PSV-bus zonder punten huiswaarts. Ook aan middenvelder Xabi Alonso heeft PSV geen goede herinneringen: In zijn tijd bij Liverpool speelde hij vijf wedstrijden tegen PSV. Hij won er vier en speelde één keer gelijk. Een positievere statistiek voor PSV moet gezocht worden bij coach Carlo Ancelotti. In 2005 coachte hij vier keer AC Milan tegen PSV en hij won slechts één van die duels. PSV trok twee keer aan het langste eind, waaronder de 3-1 winst in de halve finale van de Champions League.