Voor het eerst in ruim zes jaar weer PSV - Sparta

De laatste keer dat PSV tegen Sparta speelde in de Eredivisie, scoorde Otman Bakkal en verschalkte Rydell Poepon in de laatste minuut Andreas Isaksson waardoor het 1-1 werd. De afgelopen zes jaar hebben de ploegen elkaar niet in eredivisieverband ontmoet omdat Sparta in de Jupiler League actief was.

Willems
Je zou dus verwachten dat geen enkele PSV’er ervaring heeft met Sparta, maar dat is niet waar. Siem de Jong trad als Ajacied vier keer aan tegen de Rotterdammers, waarin hij twee keer scoorde. Daarnaast is er een PSV’er die niet tegen, maar mét Sparta speelde. Jetro Willems begon zijn carrière bij de club uit Spangen. Na zestien Jupiler League-duels maakte hij de overstap naar PSV.

Oude records
Als PSV niet wint, betekent dat dat de club aan een historisch slechte reeks bezig zou zijn. PSV heeft al de slechtste seizoensstart in thuiswedstrijden sinds het seizoen 1980-1981. Een groot probleem daarbij is het scoren van doelpunten in eigen huis. PSV scoorde pas twee keer in het Philips Stadion dit seizoen. Alleen Roda JC scoorde thuis minder.

Sparta kent prima seizoensstart
Sparta daarentegen presteert boven verwachting. De oudste profclub van Nederland pakte als promovendus al 12 punten in 9 wedstrijden. In de afgelopen 20 jaar zijn alle clubs die promoveerden en na 9 wedstrijden 12 of meer punten hadden, niet meer gedegradeerd aan het eind van het seizoen. Ook kreeg Sparta pas één tegendoelpunt uit standaardsituaties. Alleen Feyenoord deed dat nog beter.

Eerste kwartier
Als PSV wil toeslaan moet het dat statistisch gezien dus niet doen via een vrije trap of corner, maar wel in het eerste kwartier van de wedstrijd. Sparta kreeg in de eerste vijftien minuten van wedstrijden namelijk al vijf goals tegen. Dat is meer dan iedere andere eredivisieclub. Sparta scoorde zelf nog niet in het eerste kwartier.