Terugblik | Europese droomavond tegen CSKA Moskou

3 min
PSV1

PSV heeft in haar clubhistorie veel memorabele wedstrijden gespeeld. Zo ook in het seizoen 2015-2016, toen de club zich wist te plaatsen voor de knock-outfase van de UEFA Champions League. In een groep met CSKA Moskou, VfL Wolfsburg en grootmacht Manchester United was de laatste speelronde een cruciale. Een terugblik op een bijzondere avond in een kolkend Philips Stadion.

Dinsdag 8 december 2015 zal bij vele PSV-fans in het geheugen gegrift staan. De club had de kans om voor het eerst in negen jaar te overwinteren in de UEFA Champions League. Als PSV een overwinning behaalde tegen het Russische CSKA Moskou, leek overwintering in het prestigieuze toernooi bijna niet te missen. De ploeg, destijds met Phillip Cocu aan het roer, was daarbij ook afhankelijk van het duel tussen VfL Wolfsburg en Manchester United. Beide ploegen stonden met respectievelijk twee en één punt(en) boven PSV in de poule. Bij een verliespartij zou het helemaal voorbij zijn voor PSV in Europa.

Brilstand
In de eerste helft had de formatie van Cocu het voor het zeggen met kansen voor Jürgen Locadia en Luuk de Jong. Zij zagen hun doelpogingen gepareerd worden door de ervaren CSKA Moskou-doelman Igor Akinfeev. Ook Jeffrey Bruma liet het na om te scoren na een kopkans. Af en toe kwamen de Russische tegenstanders voor het doel van Jeroen Zoet, maar hij hield PSV knap op de been. Met onder meer een knappe redding op een vrije trap van Zoran Tosic hield hij zijn club in de wedstrijd.

CSKA op voorsprong
Ook in de tweede helft behield PSV het overwicht en was het wederom Jeffrey Bruma die dichtbij de openingstreffer was. Hij schoot een vrije trap rakelings over het doel van Akinfeev. VfL Wolfsburg stond ondertussen op voorsprong tegen het Engelse Manchester United, waardoor een gelijkspel van PSV voldoende zou zijn voor de kwalificatie. Toch moest de hoofdmacht scherp blijven, want bij een tegentreffer zou ze virtueel zakken naar de laatste plaats in de groep.

CSKA Moskou klopte intussen steeds nadrukkelijker op de deur bij de PSV-defensie. Na zestig minuten schoot aanvaller Ahmed Musa maar net naast het doel van Jeroen Zoet. De wedstrijd ontbrandde een kwartier voor tijd, toen er in het strafschopgebied van PSV een overtreding werd begaan op CSKA Moskou en de Spaanse arbiter voor een penalty floot. Deze werd koelbloedig benut door Sergei Ignashevich.

Ontlading
PSV moest vervolgens in de achtervolging, en met succes. Twee minuten na de openingstreffer kreeg Luuk de Jong de bal voor zijn voeten van dichtbij en scoorde hij de bevrijdende 1-1. Een blik op de score bij VfL Wolfsburg – Manchester United leerde dat ‘The Red Devils’ ook op gelijke hoogte kwamen en PSV dus op zoek moest naar een tweede treffer.

In minuut 85 ging PSV van uitschakeling naar extase. Op hetzelfde moment dat VfL Wolfsburg weer op voorsprong kwam, was het middenvelder Davy Pröpper die met een droge knal voor de 2-1 zorgde. Na het eindsignaal van scheidsrechter David Fernandez Borbalan gingen de spelers én supporters uit hun dak: PSV plaatste zich voor de knock-outfase van de UEFA Champions League.

Opstelling: Zoet; Brenet, Isimat-Mirin, Bruma, Moreno; Pröpper, Hendrix, Guardado; Pereiro (85' Bergwijn), De Jong, Locadia.