PSV moet uitkijken voor oude bekende

Vorig seizoen won PSV de eerste negen wedstrijden na de winterstop. Kan die reeks dit jaar geëvenaard worden? Om die reeks in te kunnen zetten moet PSV vanavond in ieder geval winnen van Excelsior. Een voorbeschouwing in feitjes en weetjes.

Drie goals en zes assists voor oud-PSV’er
Tegen Excelsior moet PSV een oude bekende goed in de gaten houden. Voormalig jeugdspeler Nigel Hasselbaink is dit seizoen de meest waardevolle speler van de Rotterdammers. Hij scoorde drie keer, allen uit penalty’s, en gaf zes assists.

Dat hij de ploeg van Cocu pijn kan doen, is inmiddels bekend. Vorig seizoen leek PSV lange tijd op een 1-0 overwinning af te gaan door een doelpunt van Davy Pröpper in de 62e minuut. Totdat Hasselbaink in de blessuretijd alsnog de gelijkmaker binnentikte en het Philips Stadion verslagen achterliet.

39 eerdere ontmoetingen
Het is een van de weinige keren dat Excelsior punten meenam uit Eindhoven, want van de 19 thuiswedstrijden won PSV er 15. Drie keer eindigde het duel in een gelijkspel en één keer wonnen de Rotterdammers, in 1971. Uitwedstrijden meegerekend speelden PSV en Excelsior 39 keer tegen elkaar. Daarvan stapte PSV 31 keer als winnaar van het veld (5 gelijk en 3 verloren).

Een van die wedstrijden was eerder dit seizoen, toen PSV op Woudestein een 3-1 overwinning boekte. De doelpunten kwamen van Luciano Narsingh, Luuk de Jong en Davy Pröpper, terwijl Luigi Bruins een penalty benutte voor Excelsior.