PSV - FC Twente, een greep uit de historie

PSV - FC Twente, een greep uit de historie
2 min

In de eerste thuiswedstrijd van 2016 speelt PSV tegen FC Twente. Zondagmiddag trapt de ploeg van trainer Phillip Cocu in het Philips Stadion om 14.30 uur voor een duel tegen de Tukkers. Het is het vijftigste treffen tussen beide ploegen in Eindhoven.

Zwaar verlies
PSV speelde 49 keer eerder in competitieverband in het Philips Stadion tegen FC Twente. Van die 49 ontmoetingen won PSV er 29, eindigde het duel zestien keer onbeslist en won de ploeg uit Enschede vier keer. De grootste overwinning boekten de Tukkers in het seizoen 2011-2012 toen FC Twente met maar liefst 6-2 won. Luuk de Jong speelde destijds nog voor de ploeg uit Enschede en was verantwoordelijk voor de 0-4. Namens PSV scoorde Ola Toivonen tweemaal.

Luuk de Jong viert zijn doelpunt tegen PSV | © Pics United Luuk de Jong viert zijn doelpunt tegen PSV | © Pics United

Hattrick Lubse
In 1979 liep het een stuk beter af voor PSV. Op 8 september van dat jaar werd het maar liefst 7-1. Harry Lubse (3), Adrie Koster (2), Jan Poortvliet en Willy van der Kuijlen scoorden namens PSV. Martin Jol was verantwoordelijk voor de enige tegentreffer. Het is de grootste zege die PSV op FC Twente boekte tot nu toe.

Harry Lubse (uiterst rechts) scoorde in het seizoen 1979-1980 driemaal tegen FC Twente | © Pics United Harry Lubse (uiterst rechts) scoorde in het seizoen 1979-1980 driemaal tegen FC Twente | © Pics United

De Jong
Vorig seizoen won PSV thuis met 2-0 van FC Twente. Op 14 december 2014 was die stand al bij rust bereikt na treffers van Luuk de Jong en Georginio Wijnaldum. De maker van de 1-0 toen, De Jong, kan tegen zijn oude ploeg zijn vijftigste eredivisieduel voor PSV spelen. De Jong  scoorde in de vorige 49 duels in totaal 34 keer. Tegen FC Twente was hij in dienst van PSV vooralsnog drie keer trefzeker.

Vorig seizoen was Luuk de Jong verantwoordelijk voor de openingstreffer | © Pics United Vorig seizoen was Luuk de Jong verantwoordelijk voor de openingstreffer | © Pics United