Landskampioen | Vijf cruciale wedstrijden in de 25e landstitel

6 min

Met de 4-2 overwinning op Sparta Rotterdam is het dan eindelijk officieel: PSV is landskampioen 2023-2024! Elke overwinning, elk punt is in de basis evenveel waard. Toch waren er dit seizoen een aantal wedstrijden die net wat belangrijker waren.

Resultaat: 5-2 overwinning

In de tiende speelronde van de Eredivisie nam PSV het op tegen een gehavend Ajax, dat op dat moment slechts vijf punten had uit zeven speelrondes. PSV had juist al haar negen wedstrijden gewonnen, maar was nog geen traditionele topploeg tegengekomen. Desondanks waren de verwachtingen hooggespannen voor de formatie van Hoofdcoach Peter Bosz.

Daar kwam in de eerste helft niets van terecht. Het PSV dat tot dusver alles had gewonnen stond verloren op het veld, toen Brian Brobbey en Branco van den Boomen Ajax met een 2-1 voorsprong de rust in schoten. Het had ook nog eens een stuk erger kunnen zijn, waren de Amsterdammers scherper geweest in de afronding (video).

In de rust kwam Bosz niet met een donderspeech, maar met een tactische omzetting. PSV ging drukzetten vanuit een 4-4-2-formatie en schoot de ene na de andere bal erin. Vooral Hirving Lozano was met een hattrick op dreef. PSV claimde na tien wedstrijden de perfecte score van dertig punten.

de test

Wedstrijd: Feyenoord - PSV
Speelronde: 14
Datum:
3 december 2023
Resultaat: 2-1 overwinning

Enkele dagen na de iconische remontada in Sevilla ging PSV op bezoek bij titelconcurrent Feyenoord. Met een voorsprong van zeven punten, zat PSV al stevig in het zadel. Dat zou zo maar eens afgelopen kunnen zijn als er in De Kuip wordt verloren.

Hoofdcoach Peter Bosz verrast door Jerdy Schouten als centrumverdediger op te stellen. De oefenmeester hoopt met de zomeraanwinst makkelijker om de druk van Feyenoord heen te spelen. De wedstrijd begint echter alles behalve voortvarend als Jordan Teze na enkele minuten al uitvalt met een hoofdblessure.

In de tweede helft wordt Malik Tillman voor het eerst als flankspeler geposteerd, waar de Amerikaan gelijk zijn waarde bewijst. In de 65e minuut snoept hij de bal van Lutsharel Geertruida af waarna hij Johan Bakayoko bereikt. De jonge Belg lopt de bal met veel gevoel in de voeten van Ismael Saibari, die de scoren opent (video).

PSV stormt door als Luuk de Jong direct daarna bijna scoort met een omhaal. Zijn inzet wordt verwerkt tot corner, maar het gevaar bleek niet geweken. De standaardsituatie wordt binnengekopt door Olivier Boscagli, die zijn eerste van het seizoen scoort. Feyenoord maakt nog wel de aansluitingstreffer, maar kan niet voorkomen dat PSV voor het eerst in 2023-2024 uitloopt naar een marge van tien punten.

De soeverein

Wedstrijd: AZ - PSV
Speelronde: 16
Datum:
17 december 2023
Resultaat: 4-0 overwinning

Medio november heeft PSV een loodzwaar schema in het vooruitzicht. Wedstrijden tegen FC Twente, Sevilla FC, Feyenoord, sc Heerenveen en Arsenal volgen elkaar in rap tempo op. Desondanks wordt, op een gelijkspel tegen de koploper van de Premier League na, alles gewonnen. Op 17 december reist PSV af naar Alkmaar voor de laatste competitiewedstrijd voor de winterstop.

Vooraf geeft Hoofdcoach Peter Bosz toe dat het record van beste competitiestart ooit begint te leven binnen de groep. Dat record blijkt in Noord-Holland nooit in gevaar te komen. Binnen zeventien minuten staat PSV met 3-0 voor. PSV heerst en domineert in een normaal altijd lastige uitwedstrijd (video).

Dat PSV sprankelend speelt weet ook Luuk de Jong: "Dit voetbal heb ik bij PSV nog niet eerder meegemaakt", zegt de aanvoerder na afloop. Met twee doelpunten en een assist zet hij zijn geweldige vorm door. PSV sluit 2023 af met maar liefst 103 competitiedoelpunten.

De held

Wedstrijd: PSV - FC Twente
Speelronde: 26
Datum:
17 maart 2024
Resultaat: 1-0 overwinning

Als PSV begin maart een directe aanval van Feyenoord afslaat (2-2), lijkt PSV onomkeerbaar onderweg naar het 25e landskampioenschap - tot FC Twente op bezoek komt. De nummer drie van de Eredivisie is naar Eindhoven gekomen voor een resultaat. De woorden van Peter Bosz, dat: 'elk duel een bananenschil kan zijn' lijkt 17 maart vorm te krijgen.

Na een doelpuntloze eerste helft, waar PSV niet tot goede eindpasses komt, ontsnapt de hoofdmacht in de 47e minuut aan een achterstand. Myron Boadu kopt de bal welliswaar voorbij Walter Benítez, maar begaat volgens de arbitrage een overtreding door tegen de PSV-goalie aan te springen (video).

PSV krijgt vervolgens legio kansen op de openingstreffer, maar als FC Twente-aanvaller Mitchell van Bergen in de 92e minuut alleen op het doel afgaat, lijkt de ongeslagen status tot een einde te komen. Het is dankzij Walter Benítez dat de bevrijdende goal van Ricardo Pepi vijf minuten later de volle
buit oplevert.

De beslissing

Wedstrijd: sc Heerenveen - PSV
Speelronde: 31
Datum: 25 april 2024
Resultaat: 8-0 overwinning

Een goed resultaat in Heervenveen betekent dat PSV officieus landskampioen is. Winnen in het Abe Lenstra Stadion is echter al jaren een flinke opgaven. Sterker nog; de overwinning van een seizoen eerder, was de eerste drie punter in tien jaar. Tel de kampioensdruk daarbij op en je hebt het recept voor een moeizame wedstrijd - het werd alles behalve dat.

Drie doelpunten in de eerste tien minuten ontnemen de Friezen van iedere illusie. PSV geeft een ware voetbalshow en trakteert de meegereisde supporters op de grootste uitoverwinning in de clubhistorie: 8-0. Na het laatste fluitsignaal barst er dan ook een groot feest los.

De doelpunten worden gescoord door Guus Til (7’, 30’), Malik Tillman, (9’, 11’), Joey Veerman (44’), Johan Bakayoko (52’), Luuk de Jong (71’) & Patrick van Aanholt (83’).

PSV had een enorm overwicht in passes, balbezit, schoten en pakte geen kaarten. Hoofdcoach Peter Bosz bestempelde het na afloop de beste wedstrijd van het seizoen. Het landskampioenschap was nog niet officeel, maar de beslissing was gevallen (video).