Interview | Hendriks en Nijstad bij Oranje ‘Eindelijk is het zover’

Interview | Hendriks en Nijstad bij Oranje ‘Eindelijk is het zover’
3 min
Vrouwen

Gwyneth Hendriks en Nina Nijstad staan aan de vooravond van hun eerste wedstrijd met de OranjeLeeuwinnen. De twee kunnen vrijdagavond, ruim een week nadat ze tijdens de lunch werden overvallen door het goede nieuws, debuteren tegen Italië.

Terwijl ze rustig lunchten met de rest van het team in de kantine, werden ze een-voor-een apart genomen door Sandra Doreleijers en Roeland ten Berge. “Toen ze vertelden dat ik bij de definitieve selectie zat, sprongen de tranen gelijk in mijn ogen. Eindelijk was het gelukt, het was zover”, vertelt Gwyneth. Ook Nina moest het goede nieuws even laten bezinken. “Ik stond met de bek vol tanden. Ik wist dat er door blessures nieuwe namen bij konden zitten, maar ik had er niet bij stilgestaan dat ik dat kon zijn”, lacht de middenveldster. 

Daarna moesten ze het nog even geheim houden voor de buitenwereld, tot de selectie wereldkundig was gemaakt. “We hebben niks gezegd, maar het team had wel sterke vermoedens. We kwamen natuurlijk allebei met een big smile terug bij de lunch. Ik heb wel meteen met m’n ouders gebeld. We hebben lekker even aan de telefoon lopen janken”, vertelt Gwyneth. Nina belde bewust alleen met haar vader. “Mam is veel te enthousiast, die kan haar mond niet houden”, lacht ze. 

Meten met de besten
Met lichte spanning, maar vooral met goede zin reisden ze afgelopen maandag af naar Zeist voor de voorbereiding op de interlands tegen Italië en Noorwegen. “Het scheelt dat we al een keer hebben meegetraind en wat meiden kennen van de competitie. Ik ben ook blij dat ik dit samen met Gwyneth mag meemaken”, zegt Nina, die niet bang is dat de zenuwen haar de baas worden. “Als ik eenmaal op het veld sta, heb ik daar gelukkig geen last meer van.” 

'Natuurlijk brengt dat enige spanning met zich mee, maar dat is vooral gezonde spanning'

Gwyneth heeft er vooral erg veel zin in dat ze zo’n groot podium mag betreden. “Het is dé plek waar je je kan meten met de allerbeste. Daar heb ik erg veel zin in. Natuurlijk brengt dat enige spanning met zich mee, maar dat is vooral gezonde spanning.”

Gouden randje  
De oproep voor Oranje geeft een gouden randje aan een persoonlijk sterk seizoen van beide speelsters. “Mijn overstap naar PSV was al een mooie mijlpaal in mijn carrière. Dat het de juiste keuze was wist ik al, maar dit is wel de bevestiging”, vertelt Nina stralend. 

Ook voor Gwyneth stapelen de mijlpalen zich op, want slechts een paar weken geleden zette ze nog een krabbel onder een nieuw contract tot medio 2028. De vraag is dus of de aanvoerster van PSV Vrouwen haar nieuwe doelstellingen al heeft bepaald. “Ik heb nog geen nieuwe doelen nodig", lacht ze, “Eerst maar eens mijn debuut maken voor Oranje en kampioen worden met PSV.”

Italië - Nederland | 5 april om 18:15
Nederland - Noorwegen | 9 april om 20:45