Honderdste Champions Leagueduel voor PSV

Honderdste Champions Leagueduel voor PSV
2 min

De ontmoeting met FC Rostov in Rusland is de honderdste wedstrijd voor PSV in de UEFA Champions League. Als PSV twee keer scoort, pakt het ook zijn honderdste Champions League-goal mee. Voor FC Rostov wordt het pas zijn tweede ontmoeting op het hoogste Europese podium en de Russen hebben dus ook nog alles te bewijzen.

Passing niet scherp
Russische clubs lijken moeite te hebben met de eerste thuiswedstrijd in de Champions League. Nog nooit won een debuterend team uit Rusland zijn eerste thuiswedstrijd. Wat ook niet in het voordeel van de Russen spreekt is dat in hun eerste wedstrijd (5-0 verlies tegen FC Bayern München) slechts 62,58% van de Russische passes aankwam bij een medespeler. Dat is het laagste percentage van de hele Champions League.

Zinchenko
De nieuwe aanwinst van PSV, Oleksandr Zinchenko, speelde vorig jaar nog met zijn FC Oefa tegen FC Rostov. In de thuiswedstrijd scoorde hij, maar Oefa verloor met 2-1. In de uitwedstrijd gaf Zinchenko een assist die een punt opleverde: 1-1.

Oleksandr Zinchenko scoorde vorig jaar tegen Rostov Oleksandr Zinchenko scoorde vorig jaar tegen Rostov

Strafschoppen
PSV zal erop gebrand zijn een eventuele strafschop tegen FC Rostov wel te benutten. De laatste PSV’er die in de normale speeltijd scoorde uit een penalty in de Champions League is al een even geleden: Ruud van Nistelrooy benutte een penalty tegen de Rangers in 1999. Sindsdien miste PSV drie keer vanaf elf meter.

Vierde keer nul?
Het is allerminst zeker dat PSV het net gaat vinden tegen Rostov. In de 10 eerdere wedstrijden van eredivisieclubs in Rusland hielden de Russen acht keer de nul. Als dat gebeurt is het de vierde achtereenvolgende keer dat PSV niet weet te scoren in een Champions League-wedstrijd. Dat gebeurde pas één keer eerder: in 2001-2002. De laatste goal van PSV was die van Davy Pröpper tegen CSKA Moskou. Door die goal overleefde PSV vorig jaar de groepsfase.

Komt PSV in dit stadion van de nul af? Komt PSV in dit stadion van de nul af?