Een greep uit de historie van Excelsior - PSV

Een greep uit de historie van Excelsior - PSV
2 min

PSV speelde achttien keer eerder in competitieverband een uitwedstrijd tegen Excelsior. Daarvan werden er veertien gewonnen en eindigde het duel twee keer onbeslist. De Rotterdammers wonnen in de Eredivisie thuis twee keer van PSV. Een greep uit de historie van Excelsior – PSV.

Drie doelpunten verschil
PSV won vier keer met drie goals verschil uit bij Excelsior. Dat zijn de grootste zeges op de ploeg uit Kralingen. De eerste twee eredivisieduels (1-4 op 30 januari 1971 en 0-3 op 9 april 1972) eindigden met drie doelpunten verschil en verder op 21 augustus 1983 (0-3) en 24 november 2007 (1-4).

Kenneth Perez benutte in 2007 een penalty tegen Excelsior. PSV won dat jaar met 1-4 | © Pics United Kenneth Perez benutte in 2007 een penalty tegen Excelsior. PSV won dat jaar met 1-4 | © Pics United

Laatste nederlaag
PSV verspeelde nog nooit in twee opeenvolgende duels punten tegen Excelsior. Op basis van die statistiek ligt een gelijkspel of nederlaag vanavond niet voor de hand. De laatste keer dat Excelsior in competitieverband thuis van PSV wist te winnen, was op 27 mei 1985 toen het 2-0 werd door Henk van Goozen en een eigen doelpunt van Ton Lokhoff.

Laatste editie, winst voor PSV
Vorig seizoen won PSV het uitduel van Excelsior met 3-2. Het was het eerste duel dat PSV als landskampioen speelde. Na rust kwam de thuisploeg op voorsprong na een eigen goal van Luuk de Jong. Georginio Wijnaldum zorgde voor de gelijkmaker, maar een dik kwartier voor tijd zette Jeff Stans de thuisploeg vanaf de penaltystip opnieuw op voorsprong. Met tien man, na twee gele kaarten voor Nicolas Isimat, boog PSV die achterstand alsnog om door goals van Memphis en Jürgen Locadia en won dus uiteindelijk toch met 3-2.

Georginio Wijnaldum was vorig jaar trefzeker op Woudestein | © Pics United Georginio Wijnaldum was vorig jaar trefzeker op Woudestein | © Pics United

Kampioen
Op 28 mei 1987 speelde PSV een bijzonder ‘uitduel’ tegen Excelsior. In De Koel in Venlo won de ploeg met 3-2 van de Rotterdammers en pakte daarmee de landstitel. Ronald Koeman (2) en Ruud Gullit scoorden voor PSV, Michel Beukers en Cees Schapendonk deden dat voor de Rotterdammers.