De feiten en cijfers van Feyenoord - PSV

Iedereen kan zich de memorabele wedstrijd tegen Feyenoord van eerder dit seizoen nog herinneren. PSV kwam tot twee keer toe terug van een achterstand, Luuk de Jong scoorde een hattrick en Memphis besliste de wedstrijd in blessuretijd. Zondag is de return van dit duel. Om 14.30 uur neemt PSV het op tegen Feyenoord in De Kuip.

Debuut Memphis
Drie seizoenen geleden maakte Memphis in dit duel zijn debuut in het PSV-shirt. In de negentigste minuut kwam hij als achttienjarige speler het veld in voor Zakaria Labyad. PSV verloor die wedstrijd met 3-2. In het vervolg speelde Memphis 82 wedstrijden in de Eredivisie voor PSV, waarin hij 33 maal doel trof. In De Kuip scoorde Memphis echter nog nooit.

Laatste zege in 2009
De wedstrijden in De Kuip die Memphis na zijn debuut mee maakte, gingen allemaal verloren. Het is vijf jaar geleden dat PSV een resultaat behaalde bij Feyenoord. Op 20 september 2009 won PSV met 1-3. Binnen twintig minuten had Danny Koevermans twee keer gescoord en een kwartier later maakte Otman Bakkal de 1-3, vlak na de 0-2 had Andwelé Slory namelijk de 1-2 tegen de touwen geschoten.

Pellè matchwinner
Vorig seizoen ging PSV met 3-1 onderuit in Rotterdam. Adam Maher zette PSV na 21 minuten op voorsprong, maar vlak voor rust maakte Jean-Paul Boëtius nog gelijk. In de tweede helft scoorde Graziano Pellè de 2-1 uit een strafschop en kreeg Jeffrey Bruma een rode kaart. Vervolgens liet Pellè ook nog de 3-1 aantekenen en miste hij nog een penalty. In de zomer vertrok de Italiaan samen met trainer Ronald Koeman naar Southampton.

Strijd om derde plaats
Feyenoord is de nummer drie van de Eredivisie en voelt de hete adem van AZ, Vitesse en PEC Zwolle in de nek. Samen met deze clubs strijdt Feyenoord om de derde plek, die recht geeft op directe plaatsing voor de Europa League. In het gevecht om de derde plaats deden de Rotterdammers de afgelopen tijd goede zaken door tien punten te pakken uit de laatste vier wedstrijden. Doordat met name nummer vier AZ de afgelopen weken punten verspeelden, is het gat met de Alkmaarders opgelopen tot vier punten.

Phillip Cocu betreedt hier nog als speler van PSV het veld van De Kuip | © Pcis United Phillip Cocu betreedt hier nog als speler van PSV het veld van De Kuip | © Pcis United

Minimaal tweede bij gelijkspel
Inmiddels heeft PSV alweer twee keer achter elkaar gewonnen en is de ploeg van hoofdcoach Phillip Cocu weer in een flow terechtgekomen. Bij een gelijkspel tegen Feyenoord is PSV niet meer te achterhalen door de Rotterdammers en dat betekent dat PSV dit seizoen minimaal tweede gaat worden. Met een gelijkspel komt PSV op 71 punten, net zoveel als Ajax vorig seizoen nodig had om kampioen te worden. Bij winst gaat PSV dus over dat puntenaantal heen en wint het sinds het seizoen 2007-2008 de uitwedstrijden bij zowel Ajax als Feyenoord. In dat seizoen won PSV ook voor het laatst beide wedstrijden van Feyenoord en werd het kampioen.