De feiten en cijfers van FC Zenit - PSV

De feiten en cijfers van FC Zenit - PSV
3 min

PSV neemt het donderdagavond om 18.00 uur Nederlandse tijd voor de tweede maal op tegen FC Zenit in de UEFA Europa League. Vorige week werd met 0-1 verloren in het Philips Stadion, PSV moet vanavond in Sint-Petersburg dus winnen om de achtste finales te bereiken. Een voorbeschouwing van het duel in feiten en cijfers.

Uitstekende thuisbalans
Op basis van statistieken staat PSV een lastige avond te wachten. FC Zenit komt thuis in de Europa League vrijwel altijd goed voor de dag. Tien van de laatste elf thuiswedstrijden in het Petrovski Stadium werden gewonnen. Alleen het Portugese CD Nacional speelde in 2009 in de play-offs voor de Europa League met 1-1 gelijk in Rusland. De laatste zeven wedstrijden won Zenit allemaal en in de meest recente drie daarvan hield het telkens de nul. Bij Zenit is Hulk momenteel de topscorer in de Europa League. Hij trof al vier keer doel. Domenico Criscito, Hulk, Viktor Fayzulin, Danny, Ezequiel Garay en Javi Garcia staan op scherp bij in het elftal van hoofdcoach André Villas-Boas.

Oscar Hiljemark in duel met Belgisch international Axel Witsel | © Pics United Oscar Hiljemark in duel met Belgisch international Axel Witsel | © Pics United

Veel goals op vreemde bodem
Zo goed als FC Zenit het thuis doet, doet PSV het in uitduels. Dit seizoen speelde de ploeg van hoofdcoach Phillip Cocu vijf uitwedstrijden. Eén daarvan werd verloren (Dinamo Moskou), één daarvan eindigde in een gelijkspel en de overige drie werden gewonnen. In al die vijf wedstrijden scoorde PSV elf keer, een gemiddelde van ruim twee doelpunten per duel.

Russische tegenstanders
Het treffen met FC Zenit van vorige week was de eerste keer dat PSV de club uit Sint-Petersburg ontmoette. Wel speelde PSV al eens tegen Dinamo Moskou (2014), FC Sibir Novosibirsk (2010) en CSKA Moskou. Tegen de laatstgenoemde club nam PSV het in 2007 op in de Champions League. Thuis werd met 2-1 gewonnen, uit zegevierde PSV met 0-1.

Jubileum
Wanneer PSV donderdag aftrapt tegen FC Zenit, betekent dit de vijftigste officiële wedstrijd in de Europa League, het meest van alle clubs uit Europa. Daarin scoorde PSV tot nu al 72 keer, ook het hoogste aantal van alle clubs. Benfica heeft echter nog de meeste zeges behaald (24). PSV heeft er één minder. Het duel in Rusland kan voor Jeffrey Bruma zijn 75e officiële duel voor PSV worden en voor Andrés Guardado de 25e. Adam Maher is de enige PSV’er die deelnam aan alle Europese wedstrijden.

Jeffrey Bruma kan tegen FC Zenit zijn 75e officiële duel voor PSV gaan spelen | © Pics United Jeffrey Bruma kan tegen FC Zenit zijn 75e officiële duel voor PSV gaan spelen | © Pics United