Alles Over | PSV kan record uit historisch seizoen verbreken tegen sc Heerenveen

Alles Over | PSV kan record uit historisch seizoen verbreken tegen sc Heerenveen
4 min
PSV1

PSV trapt op donderdag in eigen huis af tegen sc Heerenveen voor de vijftiende speelronde van het seizoen. De club onderhoudt een goede reeks tegen de Friezen en mocht de hoofdmacht een overwinning boeken, dan zet het wederom een fraaie statistiek neer.

Het thuisduel van vorig seizoen was voor PSV een belangrijke in de strijd om de tweede plek. Het team kon zich tegen de Friezen veiligstellen en kwam binnen een kwartier op voorsprong via Ibrahim Sangaré, maar keek in de rust tegen een 2-1 achterstand aan. De bezoekers wisten de voorsprong zelfs te vergroten naar 3-1. Toch slaagde een veerkrachtig PSV erin een punt over te houden aan de wedstrijd: aanvoerder Luuk de Jong nam de aansluitingstreffer voor zijn rekening en in de slotfase tekende Xavi Simons vanaf de stip voor de 3-3. Sinds het gelijkspel heeft PSV al haar competitieduels (vijftien) winnend afgesloten. 

Ongeslagen 
PSV verloor deze eeuw slechts 1 van haar 23 thuisduels tegen sc Heerenveen in de Eredivisie (W15-G7-V1). In 2009 schoot Danijel Pranjić de Friezen met een penalty in blessuretijd voor de laatste keer naar een zege in het Philips Stadion.  

Van de 31 gespeelde thuiswedstrijden tegen sc Heerenveen won PSV er negentien, werd er acht keer gelijkgespeeld en vier keer verloren. PSV is bezig aan zijn langste ongeslagen reeks tegen Heerenveen in de Eredivisie: in de afgelopen tien ontmoetingen, vanaf 2017 tot nu, werd er vier keer gewonnen en bleven de ploegen zes keer steken op een gelijkspel. 

Kampioenswedstrijden 
PSV onderhoudt goede herinneringen aan thuiswedstrijden tegen de Friezen. In 2002 bijvoorbeeld, toen de club zich tot landskampioen kroonde. Met Eric Gerets aan het roer won PSV met 3-0 door doelpunten van Arnold Bruggink, Mark van Bommel en Mateja Kežman. Ook in het seizoen 2014-2015 mocht PSV 1 de kampioenschaal omhoog tillen na een overwinning op sc Heerenveen. Met een overtuigende 4-1 overwinning werd de 22e titel veiliggesteld. Memphis Depay, Luciano Narsingh en Luuk de Jong (2x) kwamen tot scoren.

Evenaring 
Voor de tweede keer in de geschiedenis van de Eredivisie is een club erin geslaagd om haar eerste veertien wedstrijden van het seizoen allemaal te winnen. Dit deed PSV eenmaal eerder, in 1987-1988 onder Guus Hiddink (eerste zeventien). In dit seizoen veroverde PSV ook de UEFA Champions League voor de eerste keer in haar clubhistorie, toen heette de trofee nog de Europa Cup I. 

Door de lange winstreeks heeft Hoofdcoach Peter Bosz een van zijn voorgangers, Mark van Bommel, gepasseerd als de trainer met de langste reeks in de Eredivisie sinds zijn aanstelling bij een club. Van Bommel won zijn eerste dertien wedstrijden als oefenmeester bij de hoofdmacht in 2018. PSV (W27-G6-V1) kan voor de vierde keer in de clubhistorie minstens 28 Eredivisiezeges boeken in een kalenderjaar, na 2006 (30), 1987 (29) en 2017 (28). 

Magische grens 
Dat PSV op schot is, kan een understatement genoemd worden. De ploeg scoorde minstens twee doelpunten in elk van haar laatste zeventien competitiewedstrijden, sinds een 1-0 zege op bezoek bij Sparta Rotterdam in mei. Alleen Ajax zette ooit een dergelijke reeks neer in de Eredivisie: negentien duels op rij in 2012. 

Daarnaast was de lijstaanvoerder dit jaar al goed voor 97 Eredivisie-treffers in 2023. De Eindhovenaren bereikten slechts twee keer eerder de grens van de 100 Eredivisie-goals in één jaar: in 1987 (110) en 1995 (107). Met nog twee duels op het programma kan de club zich in dat rijtje voegen. 

Succesvolle dribbels 
Beide teams beschikken over dribbelgrage buitenspelers. Na veertien gespeelde wedstrijden voeren sc Heerenveen-vleugelspeler Osame Sahraoui (43) en Johan Bakayoko (42) de lijst aan van meeste geslaagde dribbels in de Eredivisie. 

Osame Sahraoui is ook de clubtopscorer van sc Heerenveen in dit Eredivisieseizoen met vier treffers. Dat is het gedeeld hoogste aantal onder Noorse spelers dit seizoen, naast Oliver Edvardsen van Go Ahead Eagles en Sparta Rotterdam-middenvelder Joshua Kitolano.