Alles Over | PSV heeft het de laatste jaren moeilijk in Enschede

Alles Over | PSV heeft het de laatste jaren moeilijk in Enschede
3 min
PSV1

De interlandperiode ligt achter de rug en het weekend staat voor de deur. Dat betekent dat PSV weer aan de slag kan in de Eredivisie. Komende zaterdag gaat de ploeg van Hoofdcoach Peter Bosz op bezoek bij FC Twente.

De Grolsch Veste heeft PSV de afgelopen vier jaar behoorlijk wat punten gekost. In die periode werd er namelijk drie keer gelijkgespeeld en vorig jaar werd er zelfs verloren (2-1). Guus Til nam destijds de enige PSV-treffer voor zijn rekening. Dat was overigens de enige nederlaag in de laatste achttien duels met FC Twente.
Thuis deed PSV betere zaken. Op 26 februari van dit jaar werd er in het Philips Stadion met 3-1 gewonnen. Fábio Silva (9’), Luuk de Jong (57’) en Xavi Simons (74’) troffen namens PSV het doel. 

‘De hel van Enschede’
Het stadion van FC Twente staat bekend als de ‘De hel van Enschede’. Die naam past bij de statistieken. De Tukkers verloren in 2021-2022 voor het laatst een thuiswedstrijd. FC Twente is het enige team in de top zes competities van Europa met niet één nederlaag sinds dat seizoen. 

PSV in vorm
Het is al lang geen geheim meer dat PSV in enorme vorm verkeert. De eerste twaalf competitiewedstrijden werden allemaal gewonnen. FC Twente is ondertussen niet onverdienstelijk bezig. De Tukkers staan met 27 punten op de derde plaats. De ploeg van Joseph Oosting had een denderende start, maar speelde in de laatste vijf duels, drie keer gelijk. 

Doelsaldo en records
Het laatste duel in de Eredivisie dateert alweer van 12 november, toen PEC Zwolle een bezoek bracht aan het Philips Stadion. PSV won met 4-0, waardoor de club een nieuw competitierecord mag bijschrijven. Het scoorde namelijk minimaal drie keer in elf opeenvolgende Eredivisieduels. 

PSV maakt dus veel doelpunten, maar de historie leert dat een solide defensie minimaal net zo belangrijk is. Gelukkig zijn de statistieken achterin even indrukwekkend als voorin. Walter Benítez werd in de Eredivisie pas vijf keer gepasseerd. Het minste van alle clubs in de competitie. Het draagt bij aan een doelsaldo van plus veertig.

Peter Bosz kan zaterdag Mark van Bommel evenaren als de trainer met de grootste winreeks sinds zijn aanstelling bij een club. Mark van Bommel won in het seizoen 2018-2019 de eerste dertien competitieduels. 

Oudgedienden
Bij de club uit Enschede spelen maar liefst vijf spelers met een PSV-verleden. Joshua Brenet (109 duels), Michal Sadílek (27), Przemyslaw Tyton (24), Lars Unnerstall (15) en Mathias Kjølø (1). Joshua, Michal, Mathias komen alle drie uit PSV Academy. Bij PSV hebben Luuk de Jong en Joël Drommel een verleden bij FC Twente.