Alles over | Maakt Luuk de Jong tegen FC Utrecht zijn 150e?

Alles over | Maakt Luuk de Jong tegen FC Utrecht zijn 150e?
2 min
PSV1

Vrijdagavond trappen FC Volendam en Vitesse het Eredivisieseizoen 2023-2024 eindelijk af. Een dag later neemt PSV het thuis op tegen FC Utrecht, waar het een opvallend goede balans tegen onderhoudt. Tijdens dat duel kan aanvoerder Luuk de Jong een bijzondere mijlpaal bereiken.

PSV en FC Utrecht starten voor de zesde keer het Eredivisie-seizoen tegen elkaar. Vijf keer trok PSV aan het langste eind. De laatste keer dat de eerste wedstrijd van het seizoen werd verloren was in 2012-2013, toen de hoofdmacht op bezoek bij RKC Waalwijk met 3-2 onderuit ging. In de tien wedstrijden daarna werd er acht keer gewonnen en twee keer gelijkgespeeld.

Veertig jaar geleden
Van de 52 keer dat FC Utrecht in competitieverband naar het Philips Stadion kwam, ging het slechts één keer met drie punten naar huis. Dat was in 1980 met een eindstand van 2-3. PSV trok 46 keer aan het langste eind, terwijl 5 ontmoetingen eindigden in een gelijkspel. In 2016 triomfeerden de Domstedelingen nog wel in de kwartfinale van de TOTO KNVB Beker.

Vorig seizoen boekte PSV in het Philips Stadion een mooi resultaat. Op 16 oktober 2022 werd dankzij twee doelpunten van Xavi Simons, Guus Til en Anwar El Ghazi gewonnen. In Utrecht werden er echter twee punten verspeeld. Johan Bakayoko en Luuk de Jong waren beiden één keer trefzeker, maar FC Utrecht scoorde dus net zo vaak. 

Het artikel gaat onder de foto verder.

150e Eredivisiegoal
Luuk de Jong scoorde al 149 keer in Eredivisieverband. De aanvoerder van PSV kan zaterdag de tweede speler worden die sinds de eeuwwisseling 150 doelpunten heeft gemaakt. Alleen Klaas-Jan Huntelaar ging hem met 154 doelpunten voor. De Jong maakte 108 van zijn doelpunten in dienst van PSV. Daarmee staat hij op de club-topscorerslijst alleen nog achter Willy van der Kuijlen (308), Coen Dillen (119) en Luc Nilis (110). 

Mocht De Jong zaterdag de 150e maken, dan is hij de eerste speler sinds Xavi Simons die in zeven opeenvolgende competitiewedstrijden in het Philips Stadion scoort. Vóór Xavi was Jefferson Farfan de laatste speler die dat lukte. De Peruaan deed dat in 2007.