3-1
24 september, 00:00
AFC Amsterdam O15 logo

Na de prima overwinning vorige week uit bij ADO Den Haag trad de o15 van PSV dit weekend aan tegen AFC uit Amsterdam. De enige niet-BVO ploeg in de Eredivisie voor o15. De club die zich vorig jaar relatief makkelijk handhaafde op het hoogste niveau door in de middenmoot te eindigen. Een knap resultaat, dat mag gezegd worden!! Sterker nog: vorig seizoen won AFC o15 op De Herdgang met 1-2. Zouden de gasten dit jaar weer voor een verrassing zorgen?

Doordat een aantal spelers door omstandigheden (ziek, geblesseerd, pols kwetsuur, neus gebroken, doorgeschoven naar o16) niet beschikbaar waren, stond er een ander team aan de aftrap dan de vorige 2 wedstrijden. Fijn dat de o15 over een brede selectie beschikt om dit soort omstandigheden het hoofd te bieden.

Het begin van de wedstrijd was duidelijk voor de gasten. PSV leek erg nerveus en stijf van de spanning te staan. Waarom? Goede vraag waar ook ik het antwoord schuldig moet blijven. Feit is dat AFC het eerste doelgevaar creëerde toen in de 2e minuut een foute pass van achteruit werd opgepikt en de Amsterdammers daardoor meteen dreigend waren. Toen scoorde AFC nog niet. Maar een paar minuten later was het wél raak toen een voorzet van de linkerflank van AFC voorkwam en beheerst voorbij de 2e paal binnen werd geschoten.

Zo kwam PSV in zijn 3e competitiewedstrijd alweer voor de 3e keer op een 1-0 achterstand. Kwestie van scherpte? De thuisploeg had geluk dat het de achterstand snel kon goedmaken. Aanvoerder Ian Maatsen stuurde op rechts Jeremy Antonisse diep. Zijn harde voorzet werd bij de 1e paal nog net voor de voeten van spits Jur Clabbers weggetikt zodat PSV slechts een corner overhield aan deze aanval. De corner werd door Ian voorgegeven maar weer weggewerkt door AFC waarna Ian de bal (wel/niet buitenspel?) via de rug van een Amsterdamse verdediger in het doel schoot: 1-1.

Na een kwartier voetballen begon PSV eindelijk een beetje zijn draai te vinden. Zonder het bijzonder groots speelde, kreeg het in wel wat mogelijkheden. Amin Doudah probeerde het aantal keer met schoten van buiten de 16 meter, maar was daar niet succesvol mee. En ook Jur Clabbers liet in de 21e minuut het net niet bollen toen hij goed bij de eerste paal opdook en zijn voet tegen een voorzet van Jeremy kon zetten. Zijn inzet ging echter rakelings langs de verkeerde kant van de paal.

Even later liet PSV een goede aanval zien waarbij eerst Joep Kluskens goed opende op de doorgelopen Amin. Deze hield goed het overzicht en legde de bal terug op Fodé Fofana die zijn geplaatst schot net over zag gaan.

Vlak voor rust kwam PSV op voorsprong. Rechtsachter Thomas Cox zette de aanval op, speelde Jeremy aan die op zijn beurt de vrijstaande Joep wist te bereiken in het strafschopgebied. De voorzet van Joep werd vervolgens knap tot doelpunt gepromoveerd door Jur: 2-1.

Na rust had PSV zijn zaken beter op orde. Waar AFC in de 1e helft nog wel eens dreigend voor keeper Peter Strijbosch kwam, kreeg de Amsterdamse ploeg in de 2e helft eigenlijk geen kansen meer. PSV kreeg er overigens ook niet veel. Het wist wel in de 40e minuut de stand naar 3-1 te tillen. Amin stuurde met een subtiele pass Fodé de diepte in. Zo kon hij alleen door richting doel, komend van de linkerkant schoof Fodé beheerst en kundig de bal met zijn rechtervoet langs de keeper.

Pas in de 53e minuut viel er weer iets te noteren toen wederom Jeremy zijn tegenstander te snel af was. Ditmaal was de bezetting voor het doel net niet voldoende om de score naar 4-1 te tillen.

Omdat ook de ingevallen Heritier Deyonge na een corner de afvallende bal in plaats van in het doel over het doel schoot, eindigde de wedstrijd in een 3-1 overwinning.

Over de gehele wedstrijd gezien een terechte overwinning. Het getoonde veldspel was echter beduidend minder dan afgelopen weken. Genoeg werk aan de winkel dus op weg naar een serie van 3 uitwedstrijden: Vitesse, Groningen (beker) en Heerenveen.

Peter Strijbosch; Thomas Cox, Nigel Lonwijk, Ian Maatsen (c), Alberto Puts; Kees van Lindert, Amin Doudah, Joep Kluskens (60' Djurre Verschut); Jeremy Antonisse (60' Jayden Braaf), Jur Clabbers, Fodé Fofana (60' Heritier Deyonge).