3-5
5 november, 00:00
Sparta Rotterdam O15 logo

Vandaag stond het duel tussen de nummers 2 en 3 in de competitie Eredivisie o15 op het programma. Tegenstander Sparta verloor vorige week thuis verrassend van NEC en stond daardoor op de 3e plaats achter PSV die vorige week overtuigend met 5-0 Twente in eigen huis versloeg.

Gezien de achtereenvolgende overwinningen van 0-3; 0-4 en 5-0 zou logischerwijs vandaag een 6-0 overwinning geboekt moeten worden. Maar zou het echt zo makkelijk gaan vandaag?

Nee dus: want al na 2 minuten keek de ploeg van kersverse opa Edwin de Wijs tegen een 0-1 achterstand aan nadat een corner binnengekopt werd. In competitieverband was het al weer even geleden dat de Eindhovenaren een tegendoelpunt geïncasseerd hadden. Namelijk 24 september tegen AFC. En nu dus al snel op achterstand tegen de Rotterdammers. Waarbij meteen een parallel gevonden is met de 1e competitiewedstrijd. Daar kwam PSV al in de 1e minuut tegen een andere Rotterdamse ploeg (Feyenoord) 0-1 achter. Het team moest in de achtervolging en had een minuut later al de stand gelijk getrokken. Mohamed Ihataren ontving de bal randje 16 en haalde hard uit waarna de bal in de rechterhoek vloog: 1-1.

Een minuut later had het zomaar al weer 1-2 kunnen staan toen een Spartaan ineens 1 op 1 kwam met doelman Robin Verhoeven die een nieuwe achterstand knap voorkwam. Het spel golfde in een ontzettend hoog tempo op en neer. PSV probeerde voetballend het vijandelijk doel te vinden. Sparta loerde met name op de 2 snelle voorwaartsen door de ballen snel de diepte in te schieten.

In de 7e minuut kreeg PSV een vrije trap op zo’n 22 meter van het Sparta doel na een overtreding op middenvelder Kees van Lindert. Net als vorige week posteerde Joost de Schutter zich achter de bal en hij deed zijn achternaam wederom eer aan: fabuleus krulde hij de bal in de rechterbovenhoek! Wat een heerlijk doelpunt!!! Lang nagenieten was er niet bij. Want een minuut later kon de thuisploeg wederom een feestje vieren. Aanvoerder Ian Maatsen stuurde met een mooie steekpass Jayden Braaf weg. Hij leek hard voorlangs te schieten, maar als een duveltje uit een doosje kon bij de 2e paal Jeremy Antonisse de bal nog binnen glijden: 3-1 na 8 minuten! Waar moest dit eindigen zag en hoorde je iedereen denken.

Nou: in een waar doelpuntenfestijn….. want Sparta bracht in de 13e minuut de spanning terug door van dichtbij te scoren. PSV leek niet van slag door deze tegentreffer en reeg een aantal kansen aaneen. Jason Pigmans zag tweemaal een kopbal van hem naast gaan, en even later dat de voorzet van Jeremy in kansrijke positie net over hem heen ging. Sparta bleef ook niet ongevaarlijk en was via de omschakeling of counter ook dichtbij de gelijkmaker in de 25e minuut. Goed verdedigend optreden van Alberto Puts voorkwam een treffer gelukkig.

Hoewel beide ploegen nog kansen kregen voor rust werd er niet meer gescoord. PSV was heel dichtbij een marge van 2 doelpunten toen een inzet in een klutssituatie precies eindigde tegen een eigen speler, en even later zag Jayden zijn schot nog net gekraakt worden, en Mohamed dat zijn bal op het dak van het doel plofte. Ook Sparta was een keer gevaarlijk maar ook hier werd een schot geblokt door de verdediging.

Zo gingen beide ploegen met een 3-2 stand rusten in een heerlijk duel.

Na rust ging het hoge tempo en doelpuntenfestijn gewoon door. Nadat in de 36e minuut Jason randje buitenspel teruggefloten werd, kwam Sparta twee minuten daarna weer op gelijke hoogte. Een gemakkelijk gegeven vrije trap aan de zijkant van het strafschopgebied werd hoog voorgegeven. Robin bokste de bal weliswaar nog weg, maar zag dat in een mêlee van benen de rebound toch in het doel belandde. Daar waar PSV in een soortgelijke situatie in de 1e helft tegen een eigen speler schoot, profiteerde Sparta hier optimaal. PSV liet zich niet uit het veld slaan en nog geen minuut na de Spartaanse gelijkmaker had Jayden de Eindhovenaren op 4-3 moeten zetten. Hij profiteerde van een foutje in de Rotterdamse verdediging en ging op weg naar een nieuwe voorsprong. Te gehaast en wild schoot hij de bal echter ruimschoots over en verzuimde PSV weer op voorsprong te zetten.

Net als in de 1e helft ging het spel snel op en neer. PSV kreeg kansjes via afstandsschoten van onder meer Mohamed en Jeremy. En ook Sparta schoot in de het eerste deel van de 2e helft een keer voorlangs. Na 48 minuten spelen kreeg PSV een corner aan de linkerzijde. De bal werd richting 20 meter geschoten waar Kees goed vrij stond, alleen wist een Sparta speler de bal te ontfutselen en via een supersnelle counter lag de bal ineens amper 10 seconden na de PSV corner in het PSV-doel. En kwam Sparta zo ineens op een 3-4 voorsprong.

PSV moest deze tegenslag even verwerken maar herpakte zich knap. Kansjes kwamen er ook. Maar het was veel net niet vandaag. Een voorzet van Jason werd net voor het hoofd van Jeremy weggekopt, en de afvallende bal werd door Kees op het dak van het doel geschoten. Omdat PSV meer naar voren moest gaan spelen, kreeg Sparta iets meer ruimte. En dat was een kolfje naar de hand van de snelle Spartaanse voorhoede. De linksbuiten werd in de 52e minuut weggestoken en ronde beheerst af en bracht zodoende de stand op 3-5.

De thuisploeg had nog ongeveer een kwartier te spelen om de opgelopen achterstand weg te poetsen. Dit lukte niet meer. Mede ook door pech want het is haast niet te omschrijven hoe het kan dat PSV in de slotfase niet meer scoorde. Tot driemaal toe werd een bal van de doellijn gewerkt. Eerst een inzet van Jayden die op de lijn weg werd getrapt, even later leek Jason na een goede actie van Mathijs Tielemans te scoren maar ook hij zag zijn inzet op miraculeuze wijze uit de doelmond gewerkt worden en tenslotte werd een vrije trap van Mohamed Ihataren nog van de lijn gehaald.

Zo eindigde deze knotsgekke wedstrijd in een 3-5 nederlaag. Sparta was vandaag efficiënter met de kansen. De neutrale toeschouwer (en die van Sparta neem ik aan) hadden een geweldige wedstrijd gezien met veel en mooie doelpunten, met goed voetbal, met inzet en strijd en met een Rotterdamse winnaar uiteindelijk. Wat dat betreft is het voor PSV maar goed dat Feyenoord en Sparta de enige ploegen uit Rotterdam zijn die in deze divisie spelen. Want alleen tegen deze ploegen leed de ploeg puntenverlies tot nu toe in competitieverband.

Volgende week volgt de uitwedstrijd in en tegen Volendam. Kans op revanche en zaak om de drie punten dan mee naar Eindhoven te nemen om nog in de race te blijven voor het kampioensschap.

Robin Verhoeven; Alberto Puts (65’ Heritier Deyonge), Emmanuel Manu, Joost de Schutter, Ian Maatsen (c); Mathijs Tielemans, Mohamed Ihataren, Kees van Lindert; Jeremy Antonisse, Jayden Braaf, Jason Pigmans.