3-3
3 mei, 00:00
PSV O15 logo
VVV/HS O15 logo

Na de 1-3 overwinning op Fc Utrecht afgelopen zaterdag, mocht de o15 van PSV op dinsdag namiddag tegen VVV aantreden.

In de heenwedstrijd in Stadion De Koel won PSV makkelijk en afgetekend met 0-5. Vier van deze doelpunten werden gescoord door de vandaag afwezige Yorbe Vertessen. Hij mocht vandaag zijn capaciteiten bij de 016 tonen.

De intenties van de thuisclub waren snel duidelijk na het startsignaal: scoren. Spits Jayden Braaf beet de spits af toen hij in de 3e minuut de goal te hoog zocht.

In de 6e minuut nam PSV terecht de voorsprong. Rechtsachter Lars Koolen stuurde Beslan Sagov de diepte in. Zijn schot ging ruim voorlangs. Zo ver zelfs dat Thijs Martens de bal op links nog binnenhield en een puntgave voorzet gaf op de naar binnen getrokken Beslan die van dichtbij geen moeite had de 1-0 te scoren.

PSV bleef de ploeg met het meeste balbezit en de meeste kansen/mogelijkheden. Maar met name door slordigheid in de eindpass of onscherpte in het vizier, werd de voorsprong niet uitgebreid.

Zo schoot Amin Doudah de bal in kansrijke positie over. Kwam een voorzet van Thijs net niet bij Jayden terecht. De corner die dit nog wel opleverde werd door Damian Timan bij de 2e paal neergelegd waar Mees Kreekels de bal goed in de korte hoek kopte, maar kon de VVV-goalie nog redding brengen.

In de 18e minuut opende Mees prima met een lange pass op de doorgelopen Ian Maatsen. Maar ook zijn breedtepass kwam net niet bij een medespeler terecht.

Zo liet PSV het na de voorsprong naar twee of meer doelpunten te tillen. En dan luidt het cliché "zul je zien dat de goal aan de andere kant valt". En dat gebeurde dan ook. In de 20e minuut kwam VVV op gelijke hoogte toen PSV in de opbouw een steek liet vallen. Vier minuten later stond de wedstrijd helemaal op zijn kop toen VVV zelfs op voorspron kwam. Ook aan dese treffer ging een PSV fout in de opbouw aan vooraf. Wat dat betreft had VVV een eigenschap die velen ook graag bij de Eindhovenaren terugzien: efficiënt met de kansen omgaan.

Want ook een grote kans amper twee minuten na de 1-2 werd niet benut. PSV had in de 29e minuut zelfs geluk toen Damian slim een vrije trap nam. De bal lag echter zeker minimaal 10 meter van de plek waar de overtreding werd begaan. De verder goed leidende scheidsrechter liet het doorgaan en zo kon Jayden alleen richting Limburgs doel opstomen. Ditmaal had Jayden geen moeite om het net te laten bollen en scoorde zo de gelijkmaker.

Vlak voor rust kwam PSV zelfs weer op voorsprong. Op links ging Ian goed door. Hij leek balverlies te lijden, maar de afvallende bal kwam exact voor de voeten van Dani Mathieu die zich niet bedacht en van net buiten het strafschopgebied lekker uithaalde en de bal in de rechter bovenhoek zag belanden: 3-2!

Met de hernieuwde voorsprong zocht PSV de kleedkamers op. Doel voor de 2e helft: de kansen benutten en zo de 3 punten in Eindhoven houden.

De start van de 2e helft was echter in de praktijk verre van hetgeen als doel gesteld werd. PSV zwijnde namelijk al meteen in de 1e minuut toen een verdediger te zacht en te kort op keeper Jurre Schaafsma terugspeelde. De VVV speler schrok waarschijnlijk zelf zodanig dat zijn inzet net langs de paal ging.

PSV leek geschrokken te zijn. Want het spelpeil zakte ver weg in de 2e helft. In tegenstelling tot de 1e helft kon het amper meer kansen creëeren en vocht het met name tegen zichzelf.

In de 44e minuut kwam VVV wederom langszij en de wijze waarop dat gebeurde was exemplarisch voor het PSV spel: een corner van de Limburgse gasten werd maar niet weggewerkt waardoor VVV de bal kon binnenschieten: 3-3.

Kreeg PSV nog kansen op de overwinning? Jazeker. Maar het was geen toeval dat het tweemaal uit stilstaande situaties bijna een nieuwe voorsprong kreeg. In beide gevallen kon Damian niet tot scoren komen. Zijn eerste schot werd door de keeper gepakt. Zijn tweede spatte op de lat uiteen.

Nadat ook VVV nog een keer dichtbij een verrassing was (een lob ging net naast), was het slotakkoord voor PSV. Op rechts ging de ingevallen Stijn van der Put goed door en zijn voorzet kwam bij een andere invaller terecht. Maar Fodé Fofana raakte de bal helaas volledig verkeerd.

Zo eindigde de wedstrijd in een doelpuntrijke 3-3. Voor VVV een welkom en misschien onverwacht punt in de degradatiestrijd. Voor PSV waren de druiven zuur: veel kansen bij elkaar voetballen, er procentueel weinig van benutten en veel (lullige) goals tegen krijgen. Voor diegenen die regelmatig naar het Philips Stadion gaan, moet dit toch herkenbaar zijn zou ik bijna zeggen.

Komende zaterdag staat de laatste thuiswedstrijd op het programma: AZ komt dan op bezoek.

Jurre Schaafsma; Lars Koolen, Mees Kreekels (44' Emmanuel Matuta), Dennis Vos, Ian Maatsen (60' Elgero King); Damian Timan (c), Amin Doudah, Dani Mathieu (44' Stijn van der Put); Beslan Sagov, Jayden Braaf, Thijs Martens (44' Fodé Fofana).