0-3
1 oktober, 00:00
Vitesse O15 logo

Op de 1e dag van oktober toog de o15 van PSV naar Vitesse. Op het complex van Papendal wachtte een strijd tussen twee teams die na 3 ronden niet meer de 100% score hadden qua punten. Maar wel stevig in de subtop stonden. Vitesse won thuis ruim van Fc Twente (5-2), won uit bij Feyenoord (1-2), maar verloor afgelopen weekend in Alkmaar van AZ (3-2). PSV stond op de 4e plaats, één plaats hoger op de ranglijst dan de gastheer. Met 2 overwinningen (1-2 bij ADO Den Haag en 3-1 tegen AFC vorig weekend) en een gelijkspel in het doelpuntenfestijn tegen Feyenoord (4-4) had het (voor de snelle rekenaars...) één punt meer dan de gastheer.

De eerste kans van de wedstrijd was voor PSV. Fodé Fofana werd op links de diepte ingestuurd en ging goed door. Zijn voorzet werd bijna door spits Jayden Braaf binnengetikt, waarna de rebound door Amin Doudah op de rug van een Vitesse speler werd geschoten.

PSV bleef de beter voetballende ploeg en was in de 7e wederom dichtbij de openingstreffer. Dit keer was de Eindhovense ploeg vanaf rechts gevaarlijk. De hoge voorzet van Jeremy Antonisse werd echter door de lange Vitesse doelman boven het hoofd van Jayden weggetikt.

Met name via de flanken kwam PSV regelmatig goed door. Het was echter jammer dat de voortzetting van daaruit niet altijd goed was. De eindpass of voorzet kwam vaak net niet bij een medespeler terecht. Zo kon Jayden er in de 17e minuut er op rechts vandoor gaan. Zijn voorzet richting de 5 meter lijn kwam niet bij Fodé terecht omdat laatstgenoemde net uitstapte naar de penaltystip. Zo liet PSV de thuisploeg in de wedstrijd. En kreeg het bijna ook in de 19e minuut de deksel op de neus toen Vitesse over hun linkse zijde doorkwam en hard voorzette. Dit keer had PSV geluk dat de spits net niet tegen de bal kon lopen.

Na 29 minuten spelen kreeg PSV dé kans op de 0-1. Wederom een voorzet van Jeremy belandde bij de naar binnen gekomen Fodé, maar die leek net niet goed uit te komen met zijn passen om te kunnen scoren waardoor ook deze mogelijkheid verloren ging.

Vlak voor rust beloonde PSV zich dan eindelijk. Een goede steekpass van Amin kwam bij Jayden in de 16 terecht. Hij ontdeed zich behendig van zijn tegenstander en schoot vervolgens de bal onbedaarlijk hard en hoog in het doel: 0-1!

Ook na rust bleef PSV de beter voetballende ploeg. En verdubbelde het in de 40e minuut de voorsprong. Dit keer was het aanvoerder Ian Maatsen die met een fraaie pass Jayden wegstuurde. Op snelheid kwam de spits in een 1 tegen 1 op de keeper en schoof beheerst de bal in de verre hoek: 0-2.

Vitesse moest komen en ging opportunistischer spelen. De Eindhovense verdediging kraakte echter niet en gaf ook nu nauwelijks tot geen kansen weg. Zelf kreeg PSV zeeën van ruimte voorin om het duel definitief in het slot te gooien. Maar net als in de eerste helft schoot Amin tegen de rug van een Arnhemmer in kansrijke positie en zocht hij iets later de goal te hoog.

Vitesse kon daar alleen een afstandsschot, een schot uit een lastige hoek op buitenkant paal en een gevaarlijke vrije trap tegenover zetten. Terwijl PSV in de 65e minuut de kans op 0-3 liet liggen toen de voorzet van de ingevallen Jur Clabbers niet bij 2 vrijstaande ploeggenoten kwam, maar bij de keeper in zijn handen.

Toch viel de 0-3 nog. Want in de laatste minuut wist Kees van Lindert de derde Eindhovense treffer nog te scoren. Met de bal aan de voet stoomde hij op vanuit het middenveld. Jayden trok door zijn loopactie een centrale verdediger weg uit het centrum waardoor een gapend gat ontstond waar een Boeing in zou kunnen landen. Kees profiteerde slim en dankbaar van het werk van Jayden en dook het gat in. Binnen het strafschopgebied leek een toegesnelde verdediger nog even roet in het eten te gooien, maar deze speler werd vervolgens door Kees volledig het bos ingestuurd met een kapbeweging dat die nu nog spoorloos is.....Kees rondde daarna alleen voor de keeper koeltjes af en bracht zo de eindstand op het scorebord: 0-3.

Een terechte overwinning in een wedstrijd die geleid werd door een prima fluitende scheidsrechter (mag ook gezegd worden). Daar was iedere aanwezige het volledig over eens. Prima gespeeld, goed veldspel, als een team geopereerd en geconcentreerd verdedigd, en eindelijk weer eens 'de nul' gehouden. Complimenten!

Na vandaag staan er weer 2 uitwedstrijden op de agenda. Volgende week voor de beker naar Groningen. De week erna uit Heerenveen. Lekker even wat kilometers maken!