Kijkje in Engelse keuken voor Gerbrands

Artikel
Kijkje in Engelse keuken voor Gerbrands

Hoe kan PSV haar maatschappelijke inzet versterken en verbeteren? Om op die vragen antwoord te geven en inspiratie op te doen bezocht algemeen directeur Toon Gerbrands daarom samen met vertegenwoordigers van de PSV Foundation en de Eindhovense wethouder Yasin Torunoglu (PvdA) verschillende maatschappelijke projecten van Engelse clubs. Een verslag.

Club voorbeeld maatschappij
Afgelopen woensdagavond vertrok de PSV Foundation samen met Toon Gerbrands, wethouder Yasin Torunoglu van Wonen, Wijken en Burgerparticipatie in Eindhoven en diverse sociale partners voor een driedaags inspiratiebezoek naar Londen. Daar waren zij te gast bij voetbalclubs Charlton Athletic en Fulham FC, clubs die uitkomen in resp. de Engelse League One en de Championship. Een indrukwekkend en vooral inspirerend werkbezoek, vertelt Gerbrands. “Clubs als Charlton Athletic en Fulham hebben hiervoor een begroting van € 5 miljoen en € 2 miljoen pond en hebben allebei ruim 100 mensen hiervoor in vaste dienst. In Engeland wordt echt de club gebruikt als voorbeeld naar de maatschappij toe.”

‘Koploper’ Charlton
Charlton, dat donderdag werd bezocht, is een van de koplopers op het gebied van maatschappelijke betrokkenheid van voetbalclubs. Director Marc Leckie van de Charlton Athletic Community Thrust heette de PSV-delegatie welkom en vertelde in de community hub naast The Valley, het stadion van Charlton Athletic, over de opzet van de foundation en hoe zij hun projecten organiseren. Daarnaast vertelden lokale autoriteiten over hun samenwerking met de community thrust op het gebied van welzijnswerk in het gebied Greenwich. Ook werd er gekeken naar projecten in de praktijk.

‘Totaal andere manier benaderen’
Op vrijdag bezocht het gezelschap Fulham FC en de Fulham FC Foundation. De eerste stop was het trainingscomplex Motspur Park Training ground. Na een rondleiding over het prachtige complex door de CEO van Fulham Alistair Mackintosh, gevolgd door een presentatie over de Foundation door Steven Day CEO van de  Fulham FC Foundation verplaatste iedereen zich naar het stadion: Craven Cottage. Daar kregen Gerbrands en consorten een inkijkje in een landelijk project waarbij jongeren onderzoeken hoe meer fans het stadion vinden. Gerbrands: “Het hele sociale netwerk in de stad of in de betrokken wijken wordt opgehangen aan de clubs. Een totaal andere manier van benaderen dan hier in Nederland. Wij proberen er de goede, bruikbare dingen hier uit te pikken. Vooral op het gebied van samenwerking tussen autoriteiten, PSV en de rest van de gemeenschap. Het was heel nuttig om hier eens te kijken.”